Produsele de tutun livrate pe piața internă corespund cerințelor Legii privind Controlul Tutunului

  • 29 mar. 2019, 15:52
  • 610

Declarația a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, în cadrul primei ședințe din acest an a Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului.

În cadrul întrunirii s-a discutat despre măsurile întreprinse de Guvern în ultimul an, care au drept scop implementarea Programului Național privind controlul tutunului pentru anii 2017-2021 și a altor acte normative.

Aliona Serbulenco a declarat că, până în prezent, companiile de tutun și producătorii de tutun respectă Regulamentul Sanitar în ceea ce ține de avertizarea asupra daunelor pentru sănătate și etichetarea produselor de tutun, a tutunului pentru rulat și altor produse similare (avertismente grafice, indicarea numărul Liniei verzi destinată consilierii și tratamentului pentru renunțare la fumat). Anul trecut aproape 300 de persoane au beneficiat de tratament în cadrul Dispensarului Narcologic, iar peste 3 mii au fost consultați de specialiștii acestei instituții.

De asemenea, secretarul de stat a anunțat că au fost elaborate programe teritoriale privind controlul asupra tutunului. În prezent, 23 au fost aprobate, iar pentru implementarea a 9 planuri de acțiuni la nivel teritorial au fost alocate resurse din bugetele locale.

Aliona Serbulenco a mai vorbit despre măsurile fiscale menite să stimuleze renunțarea fumatul, printre care se numără majorarea accizelor și stabilirea unui preț minim la țigările fără filtru (până la 19 lei) și la țigările cu filtru (până la 25 lei).

Totodată, anul trecut, au fost verificate 1500 de localuri de alimentație publică, care comercializează produse de tutun. În cadrul inspecțiilor s-au constat nereguli la fiecare al patrulea local. În acest context, au fost prescrise amenzi în sumă de peste 53 de mii de lei.

La fel, au fost verificate 375 de chioșcuri care vând produse de tutun, pentru încălcarea legislației au fost aplicate amenzi în sumă de 8400 lei. Serbulenco a subliniat că au fost întocmite procese verbale și aplicate amenzi în privința a 18 companii care dețin chioșcuri cu suprafața mai mică de 20 de metri pătrați și care sunt amplasate la o distanță mai mică de 200 de metri de la instituții de învățământ și medicinale. Totuși, unii proprietari de chioșcuri au refuzat să semneze actele cu privire la verificare, motivând că își desfășoară activitatea conform schemei aprobate de autoritățile locale.

Inspecțiile vor continua și în acest an pentru a nu admite încălcarea Legii privind controlul tutunului. De asemenea, vor fi efectuate două studii cu privire la consumul de tutun, inclusiv în rândul minorilor. Mai mult ca atât, este planificată majorarea accizelor și stabilirea unui preț minim pentru produsele de tutun.

În cadrul ședinței, secretarul de stat al Ministerului de Interne, Dorin Purice a informat că anul trecut s-au redus cazurile de fumat în transport public, în stațiile de așteptare, pe terenurile de joacă și în alte locuri publice. Astfel, dacă în 2017 au fost înregistrate 5100 de cazuri, în 2018 – cifra a constituit 2400.

În același timp, a scăzut numărul cazurilor de contrabandă a produselor de tutun la frontiera moldo-română, dar s-a constatat o creștere a contrabandei introduse pe cale aeriană. Cele mai multe tentative de contrabandă cu țigări au fost înregistrate în direcția țărilor europene, aproape 66% de cazuri, anul trecut, au fost constatate pe direcția Chișinău-Londra. În 2018, au fost pornite 4 dosare penale pentru contrabandă cu țigări în valoare de 2,2 milioane de lei și tutun prelucrat în valoare de 1,9 milioane de lei.

Consiliul National Coordonator în domeniul Controlului Tutunului a fost creat în calitate de organ consultativ, fără statut de persoană juridică, pentru coordonarea tuturor proceselor necesare organizării eficiente a acțiunilor în domeniul controlului tutunului și combaterea efectelor negative ale consumului de tutun asupra sănătății.