Primele efecte negative ale crizei politice. Cresc ratele la credite

  • 12 iun. 2019, 11:34
  • 1 818
  • 1

Expertul economic Viorel Gârbu susţine într-un comentariu pentru Infodebit că unul din efectele actualei crize politice este creşterea ratelor dobânzilor la creditele de consum.

Potrivit lui Gârbu, indicii CHIBOR, care reprezintă rata de referinţă calculată în baza cotaţiilor băncilor comerciale pentru plasarea mijloacelor băneşti în lei moldoveneşti la alte bănci a înregistrat o creștere rapidă în prima zi a săptămânii curente.

Astfel faţă de ultimele cotații ale indicilor din 7 iunie, pe 10 iunie curent indicii CHIBOR au înregistrat o creștere de la 24 la 52 puncte procentuale de bază, constată expertul.

"Față de cotațiile precedente, indicele CHIBOR la 3 luni, utilizat la calcularea mărimii dobânzii la creditele de consum cu dobândă variabilă, a înregistrat o creștere cu 43 puncte procentuale de bază, iar indicele CHIBOR la 6 luni, utilizat la calcularea mărimii dobânzii la creditele ipotecare cu dobândă variabilă, a crescut cu 52 puncte procentuale de bază", se arată în analiza lui Viorel Gârbu.

Creșterile pentru ziua de 10 iunie curent a indicilor CHIBOR la 3 și 6 luni, față de cotațiile precedente, sunt cele mai mari de la începutul anului, excepție fiind ziua de 4 ianuarie 2019.

"Creșterea rapidă a indicilor menționați, dacă se va menține pentru perioada următoare, în contextul crizei politice în plină desfășurare în țară, este de natură să ducă la creșterea cheltuielilor populației pentru deservirea creditelor atrase în perioada anterioară, precum și la creșterea eventuală a ratei creditelor compromise din sectorul bancar", concluzionează expertul.

La finele lunii aprilie 2019 portofoliul de credite de consum acordate de către băncile comerciale din țară s-a ridicat la 5,6 miliarde de lei, în timp ce portofoliul creditelor acordate pentru procurarea/ construcţia imobilelor a fost în mărime de 4,7 miliarde lei. Ponderea creditelor compromise pe ramurile menționate fiind de 1,3%, respectiv 0,7% din total.