Prestații sociale pentru moldovenii care muncesc legal în Rusia

  • 12 dec. 2019, 16:59
  • 457

Cetățenii Republicii Moldova, care muncesc legal în Federația Rusă, vor beneficia de prestații sociale. Negocierile asupra proiectului acordului respectiv urmează a fi inițiate. Componența delegației țării noastre care va participa la negocieri este stabilită într-un decret al șefului statului, care va fi publicat vineri, 13 decembrie, în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, delegația oficială a Republicii Moldova va fi alcătuită din șase membri și va fi condusă de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu.

Acordul vizează lucrătorii migranți din R. Moldova care muncesc sau domiciliază pe teritoriul Rusiei și care vor putea beneficia de pensia pentru limită de vârstă, cea de dizabilitate, de urmaș, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale, ajutorul de deces.

Documentul va substitui actualul Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind garanțiile drepturilor cetățenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat în 1995.

Până în prezent, R. Moldova a încheiat acorduri similare cu 13 state.