Premiul anual pentru activitatea din anul trecut: cine și în ce condiții îl ridică

  • 20 feb. 2019, 15:35
  • 1 424

Conform prevederilor art. 28 din Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, premiul anual pentru rezultatele activității din anul 2018 se va acorda angajaților care au beneficiat de premii anu­ale până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

În acest sens, prin pct.15 din anexa nr.7 la Hotărârea Guver­nului nr.1231/2018 „Pentru pu­nerea în aplicare a prevederilor Legii nr.270/2018 privind siste­mul unitar de salarizare în secto­rul bugetar” au fost operate mo­dificări la Hotărârea Guvernului nr.180/2013 „Cu privire la plata premiului anual personalului din unitățile bugetare”.

Beneficiarii, din cele mai diferite domenii

Astfel, calcularea și plata pre­miului anual pentru rezultatele activității în anul 2018 se vor efec­tua în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.180/2013 cu modificările ulterioare, acor­dându-se atenție următoarelor aspecte:

De premiul anual pentru re­zultatele activității în anul 2018, proporțional timpului efectiv lu­crat, pot beneficia:

  1. personalul din unitățile bugetare care, până la 1 decembrie 2018, era salarizat în baza Rețelei tarifare unice (cu excepția militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă);
  2. personalul care efectuează deservirea tehnică şi asigură funcționarea instanțelor judecătorești, a procuraturii, a autori-tăților publice centrale şi locale;
  3. funcționarii publici, inclusiv celor cu statut special din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Serviciu­lui Vamal, serviciului diplomatic şi Serviciului prevenirea şi comba­terea spălării de bani;
  4. cadrele didactice din învă-țământul preuniversitar.

Personalul salarizat în baza Rețelei tarifare unice, personalul de deservire tehnică și funcționarii publici pot beneficia de acest pre­miu în luna februarie, iar cadrele didactice – în luna august.

Cu referire la calcularea și plata în luna februarie a premiului anu­al pentru rezultatele activității în anul 2018, Ministerul Finanțelor a plasat pe site-ul său oficial Explicația cu nr. 08-06-24 din 18.01.2019.

Calcularea premiului anual pentru personalul din unitățile bugetare care, până la 1 decem­brie 2018, era salarizat în baza Rețelei tarifare unice (cu excepția militarilor, a efectivului de tru­pă şi corpului de comandă), și pentru personalul care efectuea­ză deservirea tehnică şi asigură funcționarea instanțelor judecătorești, a procuraturii, a autorităților publice centrale şi loca­le, se efectuează după cum urmează:

Premiul anual se plătește pen­tru un an deplin de activitate în mărimea:

  • unui salariu tarifar sau de funcție corespunzător categoriei de salarizare stabilite, ținând cont de indicii de priorita­te intersectorială şi de coeficienții de complexitate prevăzuți pentru domeniul respectiv de activitate – pentru personalul salarizat în baza Rețelei tarifare unice;
  • unui salariu de funcție – pentru perso­nalul care efectuează deservirea tehnică şi asigură funcționarea instanțelor judecătorești, a procuraturii şi a autorităților admi-nistrației publice centrale şi locale.

La determinarea mărimii premiului anual se aplică salariul tarifar sau de funcție.

La determinarea mărimii pre­miului anual se va aplica salariul tarifar sau de funcție indicat în subpunctul 1, stabilit la sfârșitul lunii noiembrie 2018, sau în ultima zi lucrătoare anterioară sfârșitului lunii noiembrie – pentru persoa­nele cu care au fost suspendate sau au fost încheiate raporturile de serviciu/contractele individu­ale de muncă pe parcursul anului 2018.

Pentru salariații care nu au ac­tivat integral pe parcursul anului 2018, premiul anual se acordă în mărimea salariului de bază calcu­lat proporțional cu timpul efectiv lucrat.

Totodată, la determinarea tim­pului efectiv lucrat de către salariat în conformitate cu prevederile capitolelor II-IV din Regulamentul privind modul de cal­culare și plată a premiului anual personalului din unitățile bugetare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.180/2013, se va ține cont și de luna decembrie 2018.