Povestea singurului meșter de buciume din Moldova

  • 10 oct. 2019, 14:09
  • 1 449

El este singurul care face lemnul să răsune de la Nistru pân’ la Tysa. Andrei Tihon se poate lăuda cu titlul de unicul meșter de la noi, care sculptează buciume. Lungimea unuia poate să ajungă și până la trei metri. În cei peste 30 de ani, dedicați acestei meserii, artistul a meșterit peste 300 de buciume, sau în jur de 10 pe an. Cum sună un bucium și de cât timp are nevoie pentru a-l vedea gata?

Încă de pe vremea dacilor, cu ajutorul buciumului, erau transmise semnalele de luptă, dar și de sărbătoare. Acum, ca și pe atunci, puțini sunt cei care cunosc arta de a sculpta un bucium.

„Nu oricine poate să cânte la un bucium, cert este că înălțimea unui poate ajunge până la 3 metri”.

Datele oficiale arată că în Republica Moldova este un singur meșter care știe cum să cioplească un bucium perfect. L-am găsit în satul Nicolăieuca. Andrei Tihon spune că a deprins arta de a ciopli în lemn de la bunicul său, iar primul bucium l-a confecţionat în 1986.

„Pe urmă am început să mă perfecționez în buciume. Am aflat cum trebuie să fie și sunetul. Pentru că el mai trebuie să sune, nu doar să stea la vitrină. Sunetul depinde de grosimea lui și cu ce este el prelucrat în interior, ca sunetul  să alunece în tub și să răsune”, ne-a povestit meșterul popular Andrei Tihon.

Meșterul ne-a invitat în atelier, unde ne-a dezvăluit secretele unui bucium care să fie auzit la distanțe cât mai îndepărtate.

”Selectăm lemnul după grosimea buciumului. Le alegem să fie fără cioturi. Iată așa le prindem, le prindem în cuie și îl ducem la strungul acesta”, ne-a explicat meșterul.

Partea cea mai complicată abia începe.

”Iată acum mergem la prelucrarea tubului, l-am adus de la strung. Și îl prelucrăm cu mâna, toată lucrarea se face cu mâna”, a spus Andrei Tihon.

Pentru a sculpta un bucium, meșterul muncește neîntrerupt o săptămână în atelierul său. Datorită lui Andrei Tihon, sunetul buciumului răsună nu doar în Moldova, ci și peste hotarele țării.

”Iau oameni care au muzee, care au restaurante, consiliile raionale, ansambluri, teatre.  Iată „Plăieșii” au venit, și ei au două buciume”, ne-a mai povestit meșterul.

Buciumul este la mare căutare pe teritoriul românesc, dar și în rândul moldovenilor aflați în străinătate. Preţul unui bucium începe de la câteva mii de lei. Meșterul are în palmares zeci de diplome de la expoziţii naţionale şi internaţionale. Câteva dintre lucrările sale au fost incluse și în patrimoniul cultural al Republicii Moldova.