Piața muncii: 80% din locurile vacante sunt pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și necalificate

  • 24 apr. 2018, 11:13
  • 757

Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă la data de 23 aprilie 2018  erau în evidenţă 11.476  locuri de muncă vacante, care pot fi accesate atât de femei, cât și de bărbați. 

În aspect teritorial, numărul locurilor de muncă vacante, disponibile în fiecare agenție, constituie:

Cele mai multe locuri de muncă sunt pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați. 

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 8983 locuri de muncă, ce constituie 78% din numărul total de locuri de muncă vacante. Printre acestea se numără: lucători în industria textilă și confecții - 2993 locuri, lucrători calificați în întreprinderi industriale - 778 locuri, operatori, mașiniști, aparatiști - 653 locuri, lucrători pentru hoteluri,  retsaurante, transport și telecomunicații, lucrători în domeniul vânzărilor, etc.

Circa 2500 de locuri de muncă sunt pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate. Cele mai multe locuri de muncă sunt în domeniul învățământului - 556 și  sănătății- 500. De altfel sunt la căutare și managerii/marketerii, ingineri, tehnicieni, etc. 

De altfel, aproape 2000 de locuri de muncă sunt pentru persoanele care nu au nicio calificare.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieţei muncii: www.angajat.md, unde sunt postate locurile vacante oferite în fiecare raion, pe profesii.