Persoanele fizice din Republica Moldova primesc tot mai mulți bani din străinătate

  • 27 sept. 2018, 16:54
  • 406

Persoanele fizice primesc tot mai multe mijloace bănești din străinătate prin intermediul băncilor. Transferurile s-au ridicat în lunile ianuarie-august 2018 la o sumă echivalentă cu peste 857 milioane de dolari SUA, cu 93 milioane mai mult decât în perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Transferurile bănești din străinătate prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice au înregistrat în opt luni ale acestui an o creștere cu 12.4 la sută față de perioada corespunzătoare a anului trecut. Datele BNM mai arată că în ianuarie-august 2017 creșterea a fost de 9.3 la sută.

Remiterile s-au menținut pe o rată înaltă de creștere pe parcursul a opt luni, chiar dacă în luna august s-a înregistrat o scădere cu 4 la sută, ca urmare a fluctuației cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA, care a contribuit cu 0.4 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, dar și o reducere efectivă a remiterilor cu 3.6 la sută. Cei mai mulți bani au venit în luna mai, când transferurile nete au atins valoarea de 126 milioane de dolari SUA.

Comparativ cu anul trecut s-a modificat structura valutelor în care se fac transferuri. Circa 46.2 la sută din transferurile în favoarea persoanelor fizice în august s-a făcut în dolari, față de 50.9 în august 2017, urmate de transferurile în euro – 46.2 la sută, în creștere cu 7.4 puncte procentuale față de perioada corespunzătoare a anului precedent și 7.6 la sută în ruble rusești, față de 10.3 la sută în august anul trecut.

Potrivit BNM, cele mai multe transferuri în favoarea persoanelor fizice au provenit în august din UE, respectiv 39.8 la sută din total, după care urmează CSI cu o pondere de 29.2 la sută și restul lumii care deține o cotă de 31.0 la sută. În Top 5 țări din care provin transferurile în favoarea persoanelor fizice figurează Federația Rusă cu o pondere de 27.7 la sută din total transferuri, Israel - 17.3 la sută, Italia - 11.8 la sută, SUA - 8.9 la sută și Germania - 6.6 la sută.

Banca Națională atenționează că persoanele fizice care transferă şi primesc banii prin sistemul de remitere de bani (SRB) pot avea cetăţenia oricăror state. Provenienţa şi destinaţia banilor transferaţi poate fi diferită. Datele includ decontările cu băncile din Republica Moldova, fără băncile din raioanele din partea stânga a Nistrului.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică privind veniturile și cheltuielile pentru trimestrul doi 2018, ”o pondere importantă dețin transferurile bănești din afara țării, contribuția acestora fiind de 16,5% din total venituri”. O pondere mai mare au avut-o veniturile din activitatea salarială, respectiv 42.4 la sută și prestațiile sociale, 23,9 la sută.