Orientarea în carieră și căutarea unui loc de muncă, între speranțe și decepții

  • 27 feb. 2019, 16:20
  • 469

Ziua de 18 februarie a fost deosebită pentru Agenţia Națională pentru Ocuparea For­ţei de Muncă (ANOFM) din Chișinău. Instituția a împlinit 28 de ani de activitate, iar cu acest prilej, ușile au fost larg deschise pentru toți doritorii de a păși pragul instituției.

Pe parcursul zilei, sute de per­soane au venit în vizită la Agenția teritorială pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM) din capitală și la subdiviziunile din provincie, au văzut condițiile de muncă ale angajaților și au participat la un șir de activități. Printre aceștia l-am întâlnit și pe Vladimir. Tână­rul este student la un colegiu din capitală, iar pentru a-și plăti stu­diile, a decis să-și găsească un job și să muncească.

„Sunt pentru a treia oară la AOFM. Este cam greu de găsit ceva să-mi convină, ținând cont de faptul că sunt și student și do­resc un loc de muncă cu un regim mai liber. În plus, am 17 ani, iar angajatorii se feresc să mă an­gajeze oficial, dar eu nu vreau să muncesc la negru”, ne spune bă­iatul.

Trecut de 50 de ani, Alexandru Bozian din Chișinău, chiar dacă și-a găsit un loc de muncă, salariul mic este cel care îl nemulțumește de noul job. „În calitate de șofer, nu este greu să găsești un loc de muncă, dar nu îmi convine sala­riul. Aș dori să câștig măcar câte­va mii de lei, pentru că trebuie să plătesc serviciile comunale, mai avem și alte cheltuieli”, susține bărbatul.

La mare căutare sunt și jobu­rile peste hotarele țării. Nicolae Lungu, bunăoară, dorește să ple­ce la muncă în Israel și a venit să se intereseze care sunt condițiile să ajungă acolo și cât ar putea să-l coste. „În străinătate știi că muncești, dar în schimb ești re­munerat pe măsură. La noi, însă, lucrezi mult și pe gratis. Salariul este mic și abia de îți ajunge de la o lună la alta, nu încă să-ți mai cumperi o casă ori să faci unele schimbări”, ne-a spus acesta.

Cererea nu corespunde ofertei

Faptul că cererea nu corespun­de ofertei este cea mai mare pro­blemă a pieței muncii din Repu­blica Moldova, ne spun specialiștii de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

„În mare parte, nu sunt atât de multe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, pe cât avem declarate locuri de muncă libe­re. Partea proastă este că pentru locurile de muncă vacante nu întotdeauna există concordanță cu cererea. În plus, sunt și  ca­zuri când cei care caută un loc de muncă nu prea sunt pregătiți pentru anumite cerințe pe care le înaintează angajatorii”, ne-a spus Iuliana Nicorici, specialistă princi­pală în Direcția pentru ocuparea forței de muncă din cadrul AOFM Chișinău. 

În vizită și studenții

Și studenții au trecut pragul AOFM în această zi, unde le-au fost prezentate serviciile oferite, în mod special, tinerilor. Li s-a vorbit despre posibilităţile rea­le de angajare în câmpul mun­cii. Este vorba de studenți de la Academia de Studii Economice, Universitatea de Stat și Colegiului Financiar-Bancar.

„Noi activăm pe piața mun­cii, care e în continuă schimbare și nevoile clienților noștri sunt o prioritate. Avem o strânsă legătu­ră atât cu angajatorii, care solicită persoane cu competențe, cât și cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, organizăm evenimente, facem transparentă piața muncii. O categorie priori­tară în activitatea ANOFM sunt tinerii, care constituie circa 30 la sută din totalul clienților noștri. După absolvire, următoarea eta­pă parcursă de tineri este înca­drarea lor în câmpul muncii. Noi le punem la dispoziție informații și servicii necesare atât prin inter­mediul subdiviziunilor teritoriale, cât și prin canalele moderne de informare online”, a spus directo­rul ANOFM, Raisa Dogaru.

O activitate interactivă care a trezit interes și a implicat inter-acțiunea tinerilor a fost prezen­tarea tehnicilor de căutare a unui loc de muncă și a instrumentelor web de informare administrate de ANOFM.

Potrivit datelor ANOFM, acum câteva zile, erau în evidență pes­te nouă mii de locuri de muncă vacante.