O familie din Cahul a deschis o zonă de agrement datorită unui grant din cadrul Programului PARE 1+1

  • 18 aug. 2017, 14:36
  • 1 780

Familia Spînu din satul Roşu, raionul Cahul, a deschis o zonă de agrement cu piscină, teren de volei pe nisip și fotbal, datorită unui grant în valoare de 200 mii lei oferit în cadrul Programului ”PARE 1+1”. Activitatea companiei ”Aqualand-S”, fondată în 2015 de familia Spînu, a fost documentată de Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în timpul unei vizite de lucru în raionul Cahul.

Astfel, fondatorii companiei familia Spînu, cu banii proveniți de peste hotare, au hotărât să lanseze o afacere în domeniul prestării serviciilor de agrement. Inițierea unei astfel de afaceri a venit ca urmare a lipsei ofertei de servicii similare, atât în orașul Cahul, cât și în sudul Republicii Moldova.

În primul an de activitate a fost deschisă o piscină pentru maturi cu o suprafață totală de 250 m2, la fel a fost amenajat teren de joacă pentru copii, un teren de volei pe nisip și fotbal. Din cadrul finanțării nerambursabile și a contribuțiilor proprii a fost dezvoltată infrastructura căilor de acces, construirea sistemului de aprovizionare cu apă, irigare și canalizare.

Valoarea totală a proiectului investițional constituie circa 508 mii lei. În iulie 2017, antreprenorul a beneficiat de finanțare nerambursabilă în sumă de 200 mii lei, care a fost direcționată în dezvoltarea infrastructurii centrului de agrement.

Vicepremierul Octavian Calmîc a salutat inițiativa familiei Spînu, remarcând spiritul de idee, precum și volumul de investiții făcute în construcția și amenajarea locului de agrement.

”Acesta este un exemplu concret de investiții eficiente a remitențelor, de noi abordări din partea tinerilor care au o altă viziune vizavi de dezvoltarea social-economică a țării. Noi vom susține în continuare persoanele cu idei inovatorii, dornice să contribuie la dezvoltarea economică a statului”, a menţionat ministrul Economiei și Infrastructurii".

Oficialul a precizat că, potrivit unei hotărâri de Guvernul din 10 august, a fost majorat cuantumul maxim al finanțării nerambursabile alocate din contul Programului ”PARE 1+1” de la 200 mii lei la 250 mii lei.

Analizele experților indică că la un leu obținut sub formă de finanțare nerambursabilă se investesc 3 lei în dezvoltarea afacerii. Conform datelor Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, pe parcursul anului 2016 au fost finanțate 346 de proiecte în sumă totală de 66,97milioane lei, ceea ce va favoriza investiții în economia națională de 248,5 milioane lei.

 Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe.

Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.