O companie a creat un robot chirurgical revoluţionar pentru medicina modernă

  • 6 sept. 2018, 13:23
  • 501

Mașinăria este manevrată de un chirurg prin intermediul unei console. Diferența între Versius și celelalte aparate chirurgicale e că acesta are dimensiuni mai mici, este portabil și accesibil. Robotul este dotat cu un câmp vizual tridimendional, instrumente adaptabile și brate robotice personalizate.

"Într-o operaţie obişnuită se face o incizie mare care se vindecă în mult timp, pacientul are nevoie de mai mult timp pentru recuperare. Aşa că motivul pentru care vrem să folosim acest tip de robot este pentru că putem pătrunde prin orificiile naturale ale corpului şi să facem operaţia din interior" - Pierre Berthet-Rayne, medic.

Aparatul, creat de o companie britanică de instrumente chirurgicale, poate fi mutat cu ușurință dintr-o sală de operație în alt sau chiar dintr-un spital în altul. Inventatorii săi sunt convinși că în cel puțin un an, robotul lor va fi utilizat pe tot teritoriul Marii Britanii și în Europa.

Dovada este Robotul Da Vinci care acum 18 ani, când a fost prezentat, a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Acum, aproape că nu mai există sală de operații fără acest instrument.