Numele moldovenilor care ne-au dus faima în lume în anul 2019

  • 26 dec. 2019, 10:04
  • 3 157
  • 1

Moldovenii sunt peste tot. Oriunde ne aflăm reușim să ne marcăm pozitiv și acest lucru ajută să promovăm imaginea țării noastre pe plan internațional.

Echipa Diez.md a făcut o selecție a celor mai memorabile reușite ale moldovenilor în anul 2019 peste hotarele țării, transmite Știri.md.

Designera anului în Rusia

Designera Olga Blanc, creatoarea brandului „OBlanc” a fost desemnată „Designera Anului 2019” în Rusia de revista FB. Brandul ei este popular în nouă țări, iar mai multe personalități internaționale îmbracă cu mare plăcere hainele create de moldoveanca noastră. Printre acestea se numără Irina Shayk, Olga Buzova, Nancy O’Dell. Unele participante ale concursului Miss World și Miss Univers preferă să îmbrace doar rochiile create de Olga Blanc.

Cel mai bun bucătar în România

Bucătarul șef din Moldova Alexandru Comerzan a devenit câștigătorul celui de al șaptelea sezon al concursului românesc „Chefi la cuțite”. Bucătarul de 31 de ani a fost ales câștigător al concursului de un juriu format din 11 cei mai buni bucătari din România. El a câștigat marele premiu în valoare de 30 de mii de euro al ediției „Chefi la cuțite 2019”.

A dezvoltat o aplicație care îți calculează punctajul la jocul de belotă

Ion Varaniță este un tânăr în vârstă de 26 de ani, originar din Mingir, Moldova. Acesta studiază informatica la Roma. Tânărul este pasionat de belotă și a hotărât să creeze ceva util în acest sens. Pentru că acest joc presupune și o sistematizare a punctelor acumulate în timpul partidei, tânărul a creat o aplicație pentru telefoane.

„Este o simplă, dar utilă aplicație care te ajută în situații stresante de genul «am cărți de jucat, dar du-te și cere de la vânzătoare un un pix și o foaie, căci nu avem». 

În acest moment tu, bucuros că nu te vei duce la vânzătoare să te faci de rușine, scoți telefonul din buzunar și descarci aplicația de mai jos”, spune tânărul.

Bucătar-șef într-un restaurant din Germania

Igor Gruia este un tânăr moldovean de 20 ani, care în prezent este bucătar șef în unul dintre cele mai apreciate restaurante cu specific Italian din orașul Grünstadt, Germania, „Der Fliegende Italiener”. Originar din satul Baimaclia, raionul Cantemir, Igor de mic a fost pasionat de două lucruri: fotbal și bucătărie.

Restaurantul deschis de 3 moldoveni în China a fost premiat cu platoul Michelin

În China, există un restaurant cu specific moldovenesc ai cărui patroni sunt 3 moldoveni. Acest local a apărut în orașul Guangzhou, în anul 2017, iar recent acesta a fost premiat cu prestigiosul platou de la Michelin. Acest premiu este oferit localurilor care respectă standardele de calitate și care gătesc mâncăruri deosebite.

Restaurantul este business-ul comun a trei prieteni Eugen Rudoi, Igor  Gania Igor și Nicolai Șadrin și poartă numele GANEA kitchen fairy tales. Aici se gătesc mâncăruri moldovenești

Cafeneaua unei moldovence în top 10 localuri recomandate în Manchester

Amico Cafe, localul deschis anul trecut de moldoveanca Anastasia Rotaru în Marea Britanie, a ajuns în top 10 cafenele de vizitat în Manchester. 

Situat în zona Greater Manchester, Amico Café este locul favorit al locuitorilor din Bolton. Meniul divers, personalul prietenos și decorul confortabil fac localnicii să se întoarcă mereu aici”, scrie ukcoffeeweek.com, site-ul care a realizat clasamentul.

Amico Cafe a beneficiat de o reducere de 100% a taxelor. prin acest fapt consiliul local speră că va atrage mai multe afaceri independente și de succes și va ajuta mai mulți tineri antreprenori să-și îndeplinească visele în Bolton.

Campioni europeni în anul 2019 la dans latino-american

Dorin Frecauțanu și Marina Sergheeva au cucerit titlul de campioni ai Europei la dans latino-american și în acest an. 

Reprezentanții Moldovei au fost desemnați de juriul internațional cei mai buni dansatori ai continentului pentru a treia oară consecutiv (au cucerit acest titlu și în anul 2017, și în anul 2018).

Dorin Frecauțanu și Marina Sergheeva au cucerit titlul de campioni ai Europei la dans latino-american și în acest an. Dansatorii moldoveni au participat recent la competiția, desfășurată la Moscova, alături de 50 de perechi din Europa.

Actrița din Moldova a câștigat show-ul iUmor

Actrița Irena Boclincă a câștigat sezonul din acest an al emisiunii „iUmor”, difuzată la postul românesc Antena 1. Aceasta a devenit faimoasă după ce parodiat-o pe e Prim-ministra României, Viorica Dăncilă atât în prestația inițială, dar și în etapa finală a concursului.

Premiul bănesc însă l-a donat unui alt concurent din cadrul concursului, care are probleme de sănătate. De fapt, toți ceilalți finaliști au decis înainte de a afla cine a fost câștigătorul ca să doneze premiul, dacă câștigă cineva din ei:

Studenta anului în Rusia

Elena Cojuhari din Moldova a reușit să obțină titlul „Studentul anului 2019” în Rusia. Rezultatele concursului au fost prezentate în cadrul galei festive din orașul Rostov-pe-Don. 

Tânăra este înmatriculată în anul trei la facultatea de management (specialitatea „Psihologia conducerii”) în cadrul Universității de Economie „Gheorghii Plehanov” din Rusia.

În acest an, în cadrul concursului, în final au ajuns peste 600 de studenți. Elena Cojuhari a primit distincția pentru cea mai bună studentă străină care își face licența în Rusia.

Și-a pus pe roate o agenție imobiliară online în Marea Britanie

Valeria Frunze a făcut Facultatea de Business și Administrare a Afacerilor la Academia de Studii Economice din Moldova. Însă, a emigrat peste hotare, ca mulți tineri din țară, pentru a călători și a cunoaște lumea. A trăit în Grecia și Italia 10 ani, reușind să învețe ambele limbi la perfecție și s-a stabilit cu traiul în Marea Britanie, unde a pus pe roate o agenție imobiliară online.

„Cel mai bun regizor” la VIVA Film Festival, în Sarajevo

Regizorul moldovean Dumitru Grosei a obținut, cu filmul „Călărași – un ținut la poarta raiului”, premiul pentru „Cel mai bun regizor” la cea de-a V-a ediție a VIVA Film Festival 2019.

VIVA Film Festival intră în top 100 cele mai bune festivaluri din lume și unul din cele mai mari festivaluri din Bosnia și Herțegovina. Filmele selectate la acest festival sunt proiectate concomitent și în alte 17 orașe din Bosnia și Herțegovina.

O moldoveancă a câștigat titlul „Miss România 2019”

Katerina Emelianov, care a primit titlul de cea mai frumoasă femeie din România în cadrul unui concurs de frumusețe. Moldoveanca are 19 ani, este originară din Chișinău și este pasionată de modeling. Anul trecut, Katerina a reușit să obțină titlul de ViceMiss în cadrul aceluiași concurs.

Câștigător al concursului internațional de floristică, în Portugalia

Ion Rotaru a participat la un concurs internațional de floristică desfășurat în Portugalia, Lisabona. Concursul a durat trei zile, iar fiecare dintre participanți a pregătit pe parcurs câte cinci compoziții. 

Tematica lucrărilor a fost diferită, la fel și florile utilizate pentru crearea buchetelor. O lucrare a fost pregătită din timp și adusă de acasă – buchetul de mireasă. Până la urmă, el a fost desemnat cel mai bun florist al anului.

Cel mai bun film de animaţie la Festivalul Fantasy din Meton, Franța

Ion Cebotari din Nisporeni, care s-a stabilit cu familia în Canada, a devenit cunoscut după ce a animat poemul eminescian „Luceafărul” în 3D. 

După acest debut, tânărul nisporenean a creat un alt film animat, ce a emoționat publicul din Franţa. Este vorba de noua sa proiecţie „Otilia: l’histoire d’un rêve brisé”, ce s-ar traduce: ,,Otilia: istoria unui vis spulberat”. Regizorul mărturiseşte că filmul este dedicat fiicei sale care dansează balet şi pe care vrea să o încurajeze să nu abandoneze dansul.

Premiul European pentru Literatură

Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură cu romanul „Grădina de Sticlă”. Autoarea a fost nominalizată la concurs din partea României, alături de alți cinci autori. 

În total, în 2019, în competiție au fost înscriși 108 autori din 37 de țări.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând cu anul 2008, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune aflați la debut, din fiecare țară participantă la programul Europa Creativă (2014-2020). Țările sunt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL.

Grădina de sticlă a apărut la finalul lunii mai, la Editura Cartier, și e al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, o autoare cu un debut fenomenal și o scriitură poetică și puternică.

Unicul moldovean care a alergat 50 km pe un ger de -60°C

Știri.md amintește și de moldoveanul Dmitri Voloșin care a alergat 50 de kilometri la o temperatură de -60 de grade, devenind astfel primul sportiv care reușește această performanță.

Maratonul de caritate a avut loc după ce sportivul a rămas foarte impresionat de povestea Evei și de dragostea ei pentru viață. 

Astfel, a inițiat proiectul de caritate „Unfrozen” pentru a atrage atenția asupra problemei paraliziei cerebrale la copii și să o ajute pe Eva Pismeniuc.

În aprilie 2018, Dmitri a alergat la renumitul Maraton de la Polul Nord, obținând locul doi. Atunci a parcurs 42 km în 5 ore și 3 minute.

În 2014 a participat la cursa de triatlon IronMan de la Zurich, unde a înotat 3,9 kilometri, a mers 10 km pe bicicletă și a alergat 42 de km.

Dmitri mai este maestru în sport și la freediving. Recordul său personal este de 6 minute și 30 de secunde sub apă.