Noua lege privind salarizarea în sectorul bugetar, pe înţelesul membrilor de sindicat

  • 17 apr. 2019, 16:08
  • 450

La solicitarea membrilor de sindicat din cadrul Direcţiei generale asistenţă so­cială şi protecţie a familiei din Floreşti, Federaţia Sindicală „SindLUCAS” a des­făşurat recent un seminar în acest raion. Evenimentul a avut drept scop elucida­rea unor aspecte privind noile condiții de remunerare, stabilite de Legea nr. 270/2018 privind sistemul unic de salarizare în sectorul bugetar.

În cadrul seminarului, au fost discutate mecanismele principale de aplicare a legii, Hotărârea Guvernului privind punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 270/2018, aprobată la şedinţa Guvernului din 12 de­cembrie 2018. Totodată, participanţii la seminar au fost informaţi despre sistemul public de asigurări sociale, despre principiul solidarității între generații, riscurile la care sunt expuse persoanele care nu sunt asigu­rate, obligațiile angajatorilor față de salariați și rolul organizațiilor sindicale în acest sens, realizarea prevederilor contractului colectiv de muncă, care se răsfrâng asupra membri­lor de sindicat din  cadrul Direcţiei generale asistenţă socială şi protecţie a familiei din raionul Floreşti. Evenimentul a reunit aproxi­mativ 50 de membri de sindicat, moderator al instruirii fiind Valentina Chiriac, preşedin­ta Federaţiei Sindicale „SindLUCAS”.

Formatorii seminarului, Ana Moldovanu şi Elena Dimitriu, consultanţi superiori în De­partamentul protecţie social-economică a CNSM, au explicat care sunt componentele salariului lunar, care este modul de stabili­re a salariului de bază, cum se determină clasa de salarizare. De asemenea, specialiștii au vorbit despre componentele părții fixe și ale parții variabile a salariului lunar etc. Cei doi formatori au desfăşurat şi o activitate practică, în care au fost implicați membrii de sindicat de la Floreşti. În partea a doua a seminarului, au fost prezentate realizările din anul trecut ale Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

La finele seminarului, Petru Rusu, şeful Direcţiei generale asistenţă socială şi pro­tecţie a familiei Florești, şi Ludmila Cobzac, preşedinta comitetului sindical din cadrul direcţiei amintite, i-au informat pe partici­panţii la seminar despre stadiul și modul de realizare a Contractului colectiv de muncă încheiat în anul 2018. La seminar a participat şi preşedintele Consiliului teritorial Floreşti al Federaţiei Sindicale „SindLUCAS”, Valeriu Furdui.

Direcţia generală asistenţă socială şi pro­tecţie a familiei este o subdiviziune a Con­siliului Raional Floreşti. Aceasta are drept obiective dezvoltarea şi administrarea servi­ciilor de asistență socială la nivel teritorial, în conformitate cu politica națională și strate­giile din domeniu, satisfacerea necesităților sociale ale persoanelor aflate în dificultate, implementarea unor programe specifice privind protecția copiilor, a familiei și a per­soanelor cu dizabilități. Direcţia este respon­sabilă de identificarea persoanelor defavo­rizate şi de acordarea serviciilor sociale de calitate, a ajutorului social, material, inclusiv pentru perioada rece a anului, în scopul ameliorării condiţiilor de trai.

În direcţia respectivă din raionul Floreşti sunt angajate în jur de 300 de persoane.