Noi și meseriile viitorului

  • 10 nov. 2018, 13:28
  • 709

Ne îndreptăm către o nouă eră dominată de tehnologie, inteligență artificială, ambiguitate, incertitudine, complexitate… unde e mai multă nevoie decât oricând să avem grijă de oameni, de capitalul uman al planetei, cu valențele sale adăugătoare de valoare și de dezvoltare sustenabilă.

AI PUTEA FI PRINTRE CEI 375.000.000 DE OAMENI NEVOIȚI SĂ ÎNVEȚE O NOUĂ MESERIE PENTRU A RĂMÂNE PE PIAȚA MUNCII ÎN URMĂTORII ZECE-DOISPREZECE ANI.

Sunt două întrebări care dau senzația de fluturi în stomac:

  1. dacă va mai fi de muncă, după atâta robotizare și intelegență articificială?
  2. dacă va mai exista destulă forță de muncă specializată în funcție de nevoile momentului?

Cele mai noi și de încredere predicții pe tema automatizării examinează munca și joburile care se pretează la automatizare până în 2030, dar și joburile noi care se vor naște ca urmare a automatizării. Au fost lansate câteva scenarii interesante pe baza evoluției istorice a pieței de talent, cu accent pe tranziția forței de muncă și a implicațiilor acesteia:

  • automatizareava schimba mai mult de 60% dintre ocupațiile pe care le știm acum (se pot automatiza în proporție de cel puțin 30% ). Va înlesni apariția de noi ocupații, care azi nici nu există, mai mult decât au făcut-o tehnologiile actuale.
  • în calea adoptării noilor tendințe vor sta factorii sociali, economici, politici. Astfel, scenarii elaborate pe 46 de țări prezic un grad de adopțieîntre zero și o treime, cu un punct de mijloc la 15%. Țările dezvoltate tehnologic vor fi cele mai afectate, un factor important fiind salariile mari, care vor atrage apetența investitorilor de a căuta soluții în tehnologie.
  • veștile bune vin dinspre economiile cu ritm susținut de creștere, care se bazează pe productivitate și pe progres tehnologic. China va deveni vedeta dezvoltării economice bazate pe tehnologie și va detrona Statele Unite din rolul de lider economic mondial;

  • sunt așteptate creșterea consumului, a cererii de servicii de asistența socială pentru populația în vârstă, investiții în infrastructură și energie, înflorirea industriei de petrecere a timpului liber, stimulată de reducerea timpului petrecut cu munca. Investițiile din infrastructură în construcții, benefice pentru economie, vor fi putea fi utilizate și ca sursă de creștere a numărului locurilor de muncă, mai cu seamă de către economiile avansate.

CUM EVOLUEAZĂ JOBURILE VIITORULUI?

Dacă privim spre cererea netă de joburi în viitor, categoriile cu cea mai mare probabilitate de creștere impactate de automatiozare includ: serviciile de sanatate, inginerii, contabilii, oamenii de stiinta, analistii, IT &tehnologie, managerii si executivii, (a caror munca nu va fi usor de preluat de catre masina), educatorii, creativii de tot felul, artistii, entertainerii care vor fi din ce in ce mai solicitati, pe masura ce cresterea de venituri genereaza cerere de recreere si de petrecere a timpului liber. A! și oamenii de Human Resources își păstrează valoarea pe piața muncii.

Iată câteva dintre întrebările la care ne propunem să răspundem în pregătirea deceniului următor:

  1. care va fi impactul automatizării? și cel pozitiv, și cel negativ;
  2. care sunt scenariile posibile ale creșterilor pe piața muncii?
  3. or să fie destui angajați?
  4. cum se modifică salariile și aptitudinile în condițiile automatizării?
  5. cum va fi afectată productivitatea în era inteligenței artificiale? cum facem tranziția?

Toată lumea așteaptă azi de la Human Resources să-și manifeste puterea transformațională, să gestioneze schimbări, să vină cu idei proaspete, să fie la curent cu tendințe și mode; să aibă răspunsurile la îndemână, dar să și provoace; să pună întrebările potrivite liderilor din business; să asigure tranziția celor 375.000.000 de oameni către noile joburi.

Sunt sigură că ne interesează nu doar să ne facem bine temele pentru anul 2030, dar și să-i pregătim pe cei mai tineri decât noi.

Resurse bibliografice: McKinsey Global Institute, OECD (2017), World Economic Forum.