Moldova exportă tot mai multe cereale ecologice în Uniunea Europeană

  • 12 iun. 2019, 16:27
  • 519

Volumul exporturilor de cereale ecologice cultivate de către fermierii din Moldova este în continuă creștere. Astfel, 63 de fermieri din 23 de raioane au exportat în 2018 în ţările Uniunii Europene 20 mii tone de cereale ecologice, fiind de patru ori mai mult faţă de anul 2016, iar pentru anul curent se preconizează exportul a 30 mii tone.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la organizația neguvernamentală cehă „People in Need Moldova”, care, în colaborare cu Olanda, Republica Cehă şi compania „Prograin Organic”, oferă sprijin fermierilor, evoluția exporturilor își menține tendința pozitivă în ultimii trei ani, ceea ce face ca sectorul agriculturii ecologice să devină tot mai atractiv pentru fermieri.

Cofondatorul „Prograin Organic”, Spartac Chilat, consideră că Moldova trebuie să se axeze pe promovarea agriculturii ecologice, precum şi să se manifeste ca producător și furnizor de cereale ecologice pe piața Uniunii Europene. 

Organizaţia „People in Need Moldova” menţionează că cultivarea cerealelor în regim ecologic aduce beneficii pentru sol și apă, a căror degradare încetează odată ce nu mai sunt utilizate produse chimice la creșterea producției agricole. Avantajele agriculturii ecologice sunt vizibile atât pentru oameni, care consumă produse sănătoase, cât și pentru mediul antreprenorial, în care se pot dezvolta afaceri prospere.

Până în prezent, pe piața europeană au ajuns cereale precum grâu comun, grâu spelta, porumb, soia, floarea-soarelui, muștar, mazăre, care sunt crescute în regim ecologic, fără utilizarea ierbicidelor, insecticidelor sau fertilizanților chimici, fapt confirmat prin certificate ecologice. 

Exportul de cereale ecologice, cultivate de cei 63 de fermieri, este rezultatul proiectului „Agricultura ecologică fortificată”, finanțat de Agenția din cadrul Ministerului Afacerilor Economice și Politicilor de Mediu din Olanda, susținut de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, și implementat de „People in Need Moldova” și „Prograin Organic”. 

Conform datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în Republica Moldova sunt 136 de întreprinderi agricole care dețin certificat de agricultură ecologică.