Medicii de familie vor putea profesa individual și vor primi BANI în funcție de numărul pacienților

  • 23 iul. 2018, 11:41
  • 442

Potrivit Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), odată cu trecerea la acest model va exista mai multă responsabilitate, iar medicii vor fi interesați să acorde servicii de calitate, ca să aibă mai mulți pacienți care li se vor adresa. Pacienții vor avea dreptul să-și aleagă singuri medicul de familie.

În ceea ce privește practica medicului de familie, adică sectorul teritorial de activitate, aceasta va fi atribuită în bază de concurs organizat de MSMPS. Un medic de familie va putea fi titularul unei singure practici.

Printre elemente noi se regăsește posibilitatea de acordare în comodat de către autoritățile publice locale a spațiilor (în incinta instituțiilor medico-sanitare publice sau a altor spații), precum și a bunurilor necesare pentru desfășurarea activității prestatorilor de asistență medicală primară.

Va spori esențial și rolul medicului de familie în sistemul de sănătate. Toate internările în spitale, cu excepţia celor urgente, vor fi făcute la recomandarea medicului de familie. Aceasta va contribui la o mai bună monitorizare a cazurilor, la excluderea dublărilor şi la eficientizarea cheltuielilor.

O altă noutate se referă la absolvenţii studiilor postuniversitare de rezidenţiat şi ai învăţământului mediu medical şi farmaceutic, care se angajează în localităţile rurale. Indiferent de statutul juridic al instituţiei în care se angajează, tinerii specialiști vor beneficia de înlesniri. „Va trebui să comunicăm foarte bine acest proiect, ca tinerii să meargă în sate și să-și înceapă activitatea. Mai ales că anterior am majorat cu 50% indemnizația pentru tinerii specialiști în medicină care merg să lucreze în sate, care ajunge până la 45 de mii de lei”, a menționat premierul Pavel Filip.

Libera practică va exista în paralel cu sistemul existent. Implementarea proiectului va asigura condiţii mai bune de activitate pentru medicii de familie, va optimiza cheltuielile sistemului de sănătate și va îmbunătăți calitatea serviciilor medicale.