Margareta Strestian: „La capitolul respectarea contractelor colective de muncă nu avem probleme”

  • 29 dec. 2018, 13:49
  • 603

Președinții organizațiilor sindicale pri­mare din cadrul Federației Sindicate­lor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) au fost familiarizați, recent, cu particularitățile sistemului de protecție social–econo­mică a populației în Republica Moldo­va, dar și cu măsurile care sunt lua­te de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în scopul realizării lor.

„Este un seminar desfășurat în confor­mitate cu planul de activitate. În discuție au fost puse aspecte ce țin de modificările în legislația muncii care au avut loc în anul curent. De asemenea, au fost abordate și unele probleme cu care ne confruntăm în cadrul întreprinderilor, dezvăluite de mem­brii de sindicat, prin prisma juridică, și am aflat răspunsul de la specialiști din domeniu. Informații pe care trebuie să le cunoaștem pentru a ne simți mai protejați în activita­tea de zi cu zi. Avem semnate 18 contracte colective de muncă. Acțiunea acestora se răsfrânge asupra celor șapte mii de salariați din ramura industriei chimice și resurse ener­getice din Moldova”, a spus, pentru ziarul „Vocea poporului”, președinta FSCRE, Marga­reta Strestian.

Referindu-se la temele abordate, Mar­gareta Strestian a ținut să remarce cazul angajaților de la Întreprinderea mixtă „Far­maco” SA, unde salariații au fost trimiși  în concediu forțat pe o perioadă în care anga­jatorul își moderniza sălile de preparare a medicamentelor. O altă problemă dureroasă remarcată este lipsa specialiștilor calificați în domeniu, migrarea acestora peste hotarele țării în căutarea unei vieți mai bune.

„Lipsa de muncitori calificați și necesitatea de a-i pregăti sunt chestiuni primordiale în activitate. Întreprinderile din sistemul gaze au de a face cu obiecte industriale pericu­loase și instruirea unui specialist este destul de amplă și costisitoare de aceea vrem ca pe acești salariați să-i menținem prin condiții bune de muncă, prin respectarea legislației muncii și, evident, să-i motivăm cu un sala­riu decent”, a adăugat Margareta Strestian. La capitolul respectarea contractelor colec­tive de muncă nu avem probleme, ne spune președinta FSCRE.

Formator în cadrul seminarului a fost Ana Moldovanu, consultant superior în Departa­mentul protecție social-economică al CNSM, dar și Ilona Josanu, lector la Universitatea de Stat din Moldova, magistru în drept. For­matorul CNSM Ana Moldovanu le-a vorbit participanților la seminar despre reforma sistemului de pensii din Moldova, care a fost rolul partenerilor sociali în acest proces, cum se formează bugetul asigurărilor siciale (BASS), care sunt cheltuilelie BASS, condițiile de acordare a indemnizațiilor, dar și despre pensia pentru limita de vârstă etc.

„Vreau aici să accentuez că, grație insis-tenței sindicatelor, a fost modificată formula de calculare a pensiei, fiind în prezent una mult mai simplificată. Acum, fiecare dintre voi o poate calcula de sine stătător. Aceasta este accesibilă și online. Salariații pot accesa pagina web a Casei Naționale de Asigurări Sociale, rubrica „Calculator pensii”, pentru a afla care va fi pensia lor”, a  menționat Ana Moldovanu.

De asemenea, s-a discutat și despre sta­giul de cotizare, accentuându-se că acel sa­lariat care nu are stagiul necesar, poate să și-l procure, plătind în buget suma stabilită pentru un an calendaristic.

Informațiile oferite în cadrul seminaru­lui s-au dovedit a fi foarte utile și pentru președintele comitetului sindical de la „Mol­dovatransgaz” SRL, Mihail Negruța.

„Seminarul este destul de util, pentru că de fiecare dată aflăm ceva nou. Avem peste 600 de angajați și toți sunt membri de sindi­cat cu contracte individuale de muncă sem­nate pentru o perioadă de cinci ani. Nu am avut până acum probleme în acest sens. Este respectat totul așa cum a fost stabilit și sem­nat”, a încheiat Mihail Negruța.