La lucru peste hotare: Ce trebuie să faci înainte de plecare

  • 9 aug. 2019, 9:38
  • 2 216
  • 2

Mediul online, ziare, panouri informative sau garduri și stații auto – toate sunt împăinjenite cu anunțuri ce propun oferte de muncă peste hotare. Fenomenul migrației în scop de muncă este în continuă creștere, fapt observat și de specialiștii în migrație, care, însă, trag un semnal de alarmă. Pentru că o mare parte dintre persoane pleacă ocazional, fără un contract de muncă și fără informație despre locul de lucru, experții vin cu recomandări pentru a evita riscurile unei astfel de plecări. Iată ce trebuie să faci înainte de plecare.

„Oamenii pleacă în fiecare zi și asta o confirmă și multitudinea de apeluri pe care le recepționăm. Persoanele trebuie să știe că un pașaport biometric și o ofertă din partea unei agenții, nu este suficient pentru o plecare sigură”, afirmă managerul Liniei Fierbinți pentru migrație Sigură și Anti-trafic.

Trei căi prin care poți găsi un loc de muncă peste hotare

Poți identifica direct angajatorul de peste hotare

Dacă ai găsit un angajator, este nevoie să ceri și să studiezi atent contractul individual de muncă. Ulterior, te vei programa la o întrevedere la Ambasada țării străine și îți vei deschide o viză de muncă. Înregistrează contractul individual de muncă la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Poți accesa programele bilaterale

Acestea sunt proiecte cu privire la migrația forței de muncă încheiate între Guvernul Republicii Moldova și Guvernele altor state.

Poți apela la serviciile agențiilor intermediare de plasare în câmpul muncii

Este metoda la care apelează cel mai des cetățenii moldoveni, spun experții. În acest caz este absolut necesar să verifici atât agenția cât și oferta de muncă. O atenție deosebită trebuie să acorzi ofertelor care vin din partea unor persoane necunoscute. Specialiștii recomandă insistent să le eviți, așa cum de cele mai multe ori nu se semnează niciun fel de act care ar asigura plecarea fără primejdie.

Cum verifici legalitatea agenției intermediare

În primul rând, cere licența de activitate a firmei și verific-o prin intermediul Serviciul de licențiere a unităților de drept din cadrul Agenției Servicii Publice. Mai multă informație poți obține, de asemenea, și de la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă.

Verifică și statutul activității companiei străine la care mergi să muncești. În acest document trebuie să fie indicat dacă întreprinderea poate angaja cetățeni străini și anume cetățeni ai Republicii Moldova.

Riscurile muncii la negru

1. Poți fi întors de la frontieră pentru că nu ai actele care să confirme scopul călătoriei.

2. Poți fi reținut, deportat.

3. În cazul în care ajungi să muncești peste hotare fără un contract, ești absolut neasigurat așa cum:

• Nu ai o asigurare medicală, în cazul în care ți se întâmplă un accident la locul de muncă,

• Nu te poți adresa autorităților dacă ți s-a promis un salariu dar ești remunerat cu o sumă mai mică,

• Iar cel mai mare pericol este probabilitatea de a ajunge victima traficului de ființe umane, exploatat prin muncă.

Nouă lucruri pe care să le faci înainte să pleci peste hotare

1. Acumulează cât mai multe informații despre ofertă. Nu te sfii să pui întrebări!

2. Spune și familiei unde mergi, cum se numește compania, care este sediul, dar și celelalte informații pe care le cunoști.

3. Lasă familiei câte o copie a tuturor actelor pe care le-ai semnat, o copie a pașaportului și o fotografie recentă.

4. Găsește telefonul de contact a ambasadei Republicii Moldova în țara în care pleci. Aici vei putea suna dacă ajungi într-o situație dificilă.

5. Stabilește o „parolă” (Exemplu: „mă doare un dinte”) pe care o vei folosi în convorbirea telefonică cu familia dacă ajungi în pericol. Rudele vor înțelege astfel că este nevoie să intervină.

6. Învață limba care se vorbește în țara de destinație.

7. Telefonează la Linia Fierbinte pentru o consultație înainte de a pleca (0 800 77777 - pentru apeluri de pe teritoriul Republicii Moldova; +373 22 23 33 09 - pentru apeluri de peste hotare)

8. Fă cât mai multe copii ale actelor și poartă-le în diferite buzunare.

9. Odată ce ai obținut o viză de muncă prin intermediul agenției, telefonează la ambasada țării de destinație în Republica Moldova și verifică dacă viza este legală.

Contractul individual de muncă - cel mai important act pe care îl semnezi

Atunci când discuți despre o ofertă de muncă, cere contractul de muncă și analizează-l cu atenție. Acesta trebuie să fie prezentat într-o limbă pe care o înțelegeți. Contractul se semnează obligatoriu până la plecare. O altă alternativă trebuie să te pună în gardă.

Consultă un jurist care să-ți explice toate prevederile contractului și vezi dacă nu este indicat ceva cu un scris mai mărunt.

Contractul semnat se avizează la Agenția Ocupării Forței de Muncă. Aceasta e sarcina agenției intermediare. Dacă totul este bine, viza de muncă se deschide pe durata contractului.

„Contractul nu este o garanție de 100% că totul o să fie bine, dar este o minimă asigurare că dacă ceva nu merge așa, persoana își poate apăra drepturile prin intermediul Ambasadei și poliției”, asigură specialiștii. 

Agențiile nu trebuie să ceară bani pentru servicii

„În activitatea agențiilor intermediare din Republica Moldova există o practică foarte răspândită, raportată de cetățeni, când persoanelor li se cer plăți ca să plece peste hotare. Sumele variază între sute și mii de lei”, spun specialiștii în migrație.

Aceste plăți însă sunt ilegale așa cum Legea 105 din 14.06.2018 prevede că nicio agenție intermediară nu are dreptul să ceară bani pentru serviciile pe care le prestează.

Detalii care trebuie să te pună pe gânduri când planifici să pleci la muncă peste hotare

Ar trebui să te îngrijoreze dacă agenția grăbește plecarea și te presează să aduci urgent bani. Experții spun că este aproape imposibil să perfectezi tot setul de documente în decursul unei singure săptămâni.

Fii atent dacă ți se interzice să anunți rudele sau ți s-au reținut actele.

Toate neregulile trebuie reclamate la Agenția Ocupării Forței de Muncă. Aceștia pot interveni cu controale la agențiile respective.

Ce faci dacă o persoană plecată la muncă peste hotare nu răspunde

Primul lucru pe care îl poți face, este să apelezi de urgență la poliție și la Ambasada Republicii Moldova în țara în care este plecată persoana. Aici vei da toate indiciile pe care le cunoști: copiile actelor pe care le-a lăsat persoana, date despre ultimul loc unde s-a aflat, numerele de telefoane, numele companiei angajatoare, sediul acesteia, date de contact ale colegilor cu care lucrează persoana.

La ce servicii și instituții poți cere ajutor

Date despre legalitatea agenției intermediare poți obține la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă.

Pentru mai multă informație poți contacta Direcția Politici Ocupaționale și Reglementare a Migrației, din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Dacă ești victimă a traficului de ființe umane apelează la Centrul Național pentru Combaterea Tarficului de Ființe Umane.

Dacă ești în pericol într-o țară străină, apelează la Ambasada RM în țara respectivă, dar și la serviciile poliției locale.

Sună sau scrie un mesaj la Linia Fierbinte Anti-Trafic.

În prezent, în Republica Moldova, Linia Fierbinte Anti-Trafic este cel mai cunoscut serviciu telefonic, menit să informeze fiecare doritor despre migraţia în siguranță și despre cum pot fi evitate riscurile traficului de persoane. Linia este disponibilă șapte zile din șapte.

Specialiștii serviciului îndeamnă toate persoanele care se pregătesc să plece la muncă peste hotare, să se informeze și să întreprindă măsuri de siguranță.