Joburile viitorului: ghid spațial sau crescător de organe artificiale

  • 2 sept. 2016, 18:39
  • 2 311
  • 1

Când vine vorba despre ce se va întâmpla cu locurile de muncă în viitor, experții se concentrează pe tema joburilor care dispar și a unei previzibile creșteri a șomajului, sau, cu alte cuvinte, pe tema roboților care ne vor înlocui. Și totuși, specialiștii au găsit o serie de joburi ale viitorului pentru care ar trebui deja să ne pregătim până în 2020.

Acum câțiva ani, Google a plătit un grup select de angajați cu sume uriașe pentru a afla care este nuanța de albastru plăcută cel mai mult de către utilizatori. Pare a fi un loc de muncă frivol, dar investiția a meritat: Google a câștigat suplimentar de la oamenii care dădeau click pe anunțurile colorate în acel albastru perfect. Care ar putea fi joburile viitorului apropiat aflăm de la specialiști IT, citați de revista Business Insider.

Designer de jocuri comportamentale 

În deceniile viitoare, gamification va deveni mai util în a-i ajuta pe oameni să scape de stres și chiar să își păstreze sănătatea. În același mod în care Pokémon Go a ajutat o mulțime de oameni care până atunci erau obișnuiți să se joace stând pe fotoliu sau pe canapea, programatorii vor crea aplicații și produse care vor face ca viața sănătoasă să devină o opțiune mai atrăgătoare, într-un mod inteligent, nu sugerându-le oamenilor să mănânce legume, de exemplu.

Cei care sunt dornici să se dezvolte pentru acest job vor avea nevoie de abilități legate de rezolvarea problemelor, gândire matematică și empatie.

Specialist în holoportare

Companiile lucrează deja la o tehnologie care vă permite să vă proiectați corpul sau altceva similar într-un alt loc, la fel ca în "Star Wars." Acest procedeu se numește "holoportation", fiind puțin diferit de teleportare.

Astfel, treaba unui specialist în holoportare va fi să se asigure că transferul prezenței virtuale a cuiva dintr-un loc în altul se va face în mod natural și fără probleme, în același mod în care multe companiile doresc în prezent să facă realitatea virtuală cât mai captivantă posibil.

Inginer de mediu

Deși este denumirea unui job existent, atribuțiile sunt cu totul altele, și au legătură cu încălzirea globală. Oamenii de știință nu sunt optimiști că putem inversa efectele de încălzire ale schimbărilor climatice, dar tehnologiile viitoare pot să manipuleze climatul într-o anumită măsură. Astfel, există specialiști care cred că geo-ingineria ar putea atenua daunele provocate de schimbările climatice, aducând oceanele poluate cu carbon înapoi la o stare bună și folosind tehnologia, cum ar fi copacii artificiali pentru a aspira carbonul din atmosferă.

Crescător de organe artificiale

Organele artificiale elimină bătaia de cap de a căuta donatori potriviți – medicii ar putea „crește‟ doar ficatul sau inima necesare și pacienții ar putea fi destul de repede din nou pe picioarele lor. În ceea ce privește perfecționarea procesului, specialiștii cred că tinerii au o mai mare dorință pentru a afla mai multe despre relația dintre biologie și tehnologie. Ei ar putea să se specializeze în creșterea de celule stem într-un laborator sau în realizarea de inimi mecanice cu o imprimantă 3D.

Ghid spațial

O călătorie pe orbită probabil va fi un lux accesibil pe la mijlocul anilor 2020, iar dacă aceste previziuni sunt realiste, o nouă industrie de turism va apărea. Ghidul spațial va arăta oamenilor amploarea unui răsărit de soare din spațiu, plus alte elemente interesante. Asta, deoarece cineva trebuie să fie responsabil de aceste tururi și să explice călătorilor spațiali ce se întâmplă.

Comunicator cultural digital

Comunicarea digitală evoluează din zona de text spre vizual din ce în ce mai mult sau chiar exclusiv. Acest lucru se întâmplă deja cu Pinterest și Instagram, care cresc mai repede decât platformele bazate pe text, cum ar fi Facebook și Twitter.

Prin anii 2020, comunicarea vizuală este probabil să fie dominantă, generând o mai mare cerere de artiști multimedia, animatori și ilustratori din partea organizațiilor care vor dori să comunice cu o audiență cât mai mare. Aptitudinile vizuale, cum ar fi animația, vor fi completate cu muzică, text, programarea orientată pe obiecte și realitate augmentată. Angajatul ideal în acest domeniu va îmbina abilitățile tehnologice avansate cu cele umaniste, deoarece el trebuie să înțeleagă natura umană și să știe cum să folosească cele mai recente tehnologii pentru a crea narațiuni convingătoare.

Biohacker freelance

Platformele de open-source software combinate cu informații foarte bogate puse la dispoziție pe internet pun instrumentele științei la îndemâna a milioane de oameni care nu au fost anterior în postura de a accesa aceste date. Acest lucru va creea omul de știință cu implicare cetățenească. Dincolo de aceasta, vom vedea chiar creșterea proiectelor de crowd-sourcing pentru a găsi soluții la diverse provocări medicale și tehnologice complexe.

De exemplu, instrumentul open-source CRISPR este utilizat de mii de oameni de știință care colaborează în încercarea de a găsi tratamente pentru depresie, schizofrenie, autism sau Alzheimer. Prin anii 2020, omul de știință cu spirit civic va fi o carieră viabilă pentru milioane de absolvenți de bio-știință, de exemplu, cu o atitudine antreprenorială.

Designer de realitate virtuală

Realitatea virtuală va depăși zona jocurilor pentru a deveni o caracteristică a produselor electronice de consum, în general. Designerii de realitate virtuală vor deveni membri integranți a echipelor de design de produs în crearea de noi experiențe, care rulează pe echipamente din ce în ce mai ieftine, dar mai puternice.