Joburile pe care să nu le accepți

  • 16 feb. 2017, 16:19
  • 820

Când îți cauți un loc de muncă, mai ales dacă ești la începutul carierei, s-ar putea să ai tentația să alegi și joburi care nu ți se potrivesc, foarte diferite de viziunea ta pe termen lung.

În spatele unei decizii de a alege un job se află mai mulți factori, unii dintre ei foarte presanți, precum este necesitatea unui venit stabil. Totuși, sunt câteva situații în care nu este recomandat să accepți să lucrezi, oricâte nevoi și urgențe ai avea în momentul respectiv.

Mulți tineri, pentru a câștiga un venit rapid, se angajează cu ușurință la companii cu fluctuații mari de personal, unde își spun că vor sta câteva luni, timp în care își vor căuta un job în domeniul lor de activitate. Însă, timpul trece, iar programul de la job și oboseala care se acumulează nu le mai permite să se ocupe de căutarea unui alt loc de muncă. Și riscă să se trezească peste unul-doi ani tot acolo, fără să fi adunat vreo experiență profesională utilă.

Un alt exemplu sunt joburile unde vezi de la bun început că nu vei face față, că nivelul de performanță cerut este peste cel la care te afli în momentul de față. Totuși, tentat de salariul mare, de imaginea companiei sau a poziției, s-ar putea să dai impresia că ești persoana potrivită și să accepți jobul. Ia în considerare și dezamăgirea cu care va trebui să te confrunți după ce vei primi sarcini care te depășesc și va trebui să renunți.

Alteori, însă, se poate întâmpla ca și experiența ta să fie cea potrivită, și abilitățile, și angajatorul simpatic, dar să simți că locul tău nu este acolo. Dacă ți-a trecut acest gând prin minte după interviul de angajare, s-ar putea ca decizia cea mai bună să fie să renunți la acel job. Dacă nu simți că ești persoana potrivită la locul potrivit, nu vei avea același entuziasm și bucurie de a veni zi de zi la birou.

Entuziasmul și bucuria mai depind de un detaliu, de remunerația negociată pentru munca ta. Tu știi cât timp, efort și poate și bani ai investit în formarea ta, știi care este experiența pe care ai dobândit-o. Salariul pe care îl ceri trebuie să țină cont de toate aspectele enumerate anterior, dar și de piața muncii din domeniu. Dacă potențialul angajator îți face o ofertă salarială care nu te mulțumește și ai convingerea că meriți mai mult, este mai potrivit să refuzi și să mai cauți. Totuși, ai grijă ca cerințele tale să fie realiste. Prin urmare, compară-te mereu cu media pieței în care activezi.

De asemenea, un alt tip de joburi pe care nu este recomandat să le accepți sunt cele care te țin pe loc. Un loc de muncă unde vei face exact același lucru ca și până acum, însă pe mai mulți bani s-ar putea să te plictisească destul de repede. Oamenii au nevoie de provocări, au nevoie să învețe mereu lucruri noi pentru a se simți bine și pentru a simți cum cresc din punct de vedere profesional.

În concluzie, este de preferat să nu accepți joburile care te împiedică să crești, precum cele pe care le accepți din start ca fiind doar temporare, pentru a câștiga niște bani, posturile unde nu te simți potrivit, cele care au cerințe pe care nu le poți îndeplini și cele unde nu simți că ești apreciat la justa valoare.