Joburi online sau cum sa faci bani de acasa: ce trebuie sa stii inainte de a-ti cauta un extrajob

  • 24 nov. 2020, 11:07
  • 2 547

Cu siguranta nu este primul articol despre "cum sa faci bani de acasa", pe care il citesti. Internetul este plin de sfaturi si recomandari de la "experti" despre cum sa iti rotunjesti veniturile din confortului casei tale. Chiar daca, cel putin la prima vedere, pare ca exista o multime de moduri de a castiga usor bani extrajob, trebui sa stii sa faci alegeri inteligente, care fac diferenta dintre o inselatorie sau o oferta de munca reala.

Chiar daca ai deja un full-time job, lucrezi remote sau esti inca student si vrei sa aduni niste bani pentru vacanta de vara, cu siguranta nu ti-ar strica niste bani in plus, pe care sa ii faci din confortului casei tale. Inainte de a incepe procesul de cautare a unui extrajob sunt cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii.

Vrei sa castigi bani sau vrei sa iti ocupi timpul liber?

Desigur, e placut sa te imaginezi acasa, in fata laptopului, lucrand 1-2 ore din timpul tau liber si castigand cateva sute de euro. De cele mai multe ori, lucrurile nu se intampla asa. Cele mai multe oferte "castiga bani de acasa" sunt despre lucruri pe care le poti face simplu si rapid, care nu necesita abilitati speciale, si care, din pacate, nu sunt platite foarte bine, scrie businessinsider.com.

Asadar, daca vrei ca pe langa job sa castigi un venit constant in fiecare luna, cel mai bine ar fi sa iti gasesti un job sezonier part-time, care sa se potriveasca nevoilor tale.

Stabileste-ti domeniul de activitate

Cauta pe Google "joburi de acasa" si vei fi surprins de cat de multe rezultate vei gasi. Ce joburi alegi, in functie de ce criterii? Cum stii ca sunt proiecte serioase si ca nu vei fi pacalit?

Pentru inceput, limiteaza-te doar la joburile din domeniul in care ai deja experienta. Internetul iti ofera infinite posibilitati de a face bani: sa raspunzi la chestionare online, sa-ti vinzi fotografiile de pe Instagram pentru campanii de marketing, sa gazduiesti la tine acasa tot felul de petreceri. E important sa alegi proiecte la care sa lucrezi cu placere si din care sa inveti lucruri noi.

Nu trebuie sa faci singur toata munca de cercetare

Nu trebuie sa studiezi toate ofertele de joburi care exista pe internet. Exista aplicatii care te pot ajuta sa faci o selectie riguroasa a ofertelor de munca. De exemplu, FlexJobs, ZipRecruiter si Glassdoor iti permit sa-ti personalizezi cautarea si sa economisesti timp.

Da sfoara in tara

Internetul te ajuta sa iti faci o idee despre ofertele de munca valabile in piata, cu cat sunt platite proiectele si care sunt nevoile angajatorilor. In paralel cu cautarea din online, te va ajuta sa le povestesti prietenilor, colaboratorilor sau fostilor colegi despre faptul ca iti cauta un extrajob. Niciodata nu stii de unde poate sa apara o recomandare buna.

Cum cheltuiesti banii

Odata ce ti-ai gasit un job de acasa, fa-ti un plan despre cum vei cheltui banii. Daca ti-ai propus sa ii economisesti, fa-ti un cont bancar in care sa ii depozitezi luna de luna. In felul acesta vei avea un venit sigur, pe care stii ca te poti baza in caz de nevoie.

Daca ti-ai propus sa platesti niste datorii care s-au acumulat, stabileste de la inceput o suma de bani pe care sa o pui deoparte in fiecare luna pentru plata acestora.