Investiții de 30 de milioane de lei în... ouă. Sunt exportate în Siria, Irak și Turcia

  • 3 nov. 2016, 16:04
  • 8 708
  • 16

Întreprinderea avicolă din satul Corlăteni, raionul Râșcani activează de mai bine de 20 de ani. Modernizarea acesteia i-a permis să comercializeze producția în state ca Siria, Irak sau Turcia.

Directorul întreprinderii spune că va continua să muncească la capitolul modernizare, până când va putea liber să vândă ouă moldovenești și pe piața Uniunii Europene.

Întreprinderea avicolă funcționează din anul 1995 și are un efectiv de 300.000 de păsări, ceea ce reprezintă echivalentul a 500-600 cutii de ouă pe zi.

Directorul întreprinderii Eugen Urzică a povestit că marfa este realizată atât pe teritoriul RM, cât și peste hotare, mai ales în orientul apropiat.

În procesul de lucru, toată cantitatea de ouă, produse pe zi, ajunge într-o sală de sortare unde acestea sunt alese după mărime, categorie și gramaj. Tot aici ouăle sunt ștampilate și merg spre ambalare.

În ultimii ani în întreprindere au fost investite circa 30 mln lei și a fost deschisă o hală nouă cu o capacitate de 70000 de capete. Investițiile au permis automatizarea procesului de lucru, inclusiv ventilarea, colectarea ouălor sau repartizarea hranei pentru păsări.

Eugen Urzică a mai povestit că prețul ouălor depinde de ingredientele din care se face nutrețul, iar la moment acest preț este destul de ridicat din cauza că s-au scumpit cerealele și alte produse utilizate pentru a hrăni păsările. Nutrețul este produs chiar la întreprindere, care gestionează și câteva terenuri pe care cresc cereale.

În tipul apropiat Eugen Urzică va pune accent pe modernizarea și automatizarea întregului proces, în special ceea ce ține de secția de producere a prafului de ouă, pentru că deocamdată din categoria produselor animaliere, Moldova poate exporta în Uniunea Europeană doar praf de ouă și miere de albini.