În programul de subvenții pentru agricultori au fost făcute schimbări importante

  • 29 mar. 2019, 10:55
  • 768

Regulamentul privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) va fi modificat şi ajustat la necesităţile economiei naţionale şi ale locuitorilor ţării.

Potrivit unui proiect promovat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) seprevede că în Regulamentul de subvenţionare vor fi incluse o serie de modificări, atât la noţiuni, criteriide eligibilitate, cât şi la valoarea subvenţiilor ce pot fi acordate, scrie mold-street.com.

Mărimea maximă creşte de la 9 la 18 milioane lei

De exemplu se propune de a include în document noţiunea de "femeie fermier – producător agricolînregistrat într-o localitate rurală, al cărei fondator şi/sau administrator este o femeie”.

Se prevede că punctul 9 din Regulament va fi completat, astfel încât în cazul grupurilor de producătoriși pentru fermele zootehnice de bovine, suma totală cumulativă de subvenţii primită în decurs de treiani, să fie mult mai mare de 9 milioane de lei, aşa cum e prevăzut în prezent. Pentru grupurile deproducători - 15 milioane de lei, iar și pentru fermele zootehnice de bovine - 18 milioane de lei.

O altă modificare ar urma să fie operată la documentele obligatorii pentru obţinerea subvenţiilor fiindspecificată sumă de 500.000 lei, a subvenţiei solicitate pentru care trebuie să fie prezentate dateleprivind situaţiile financiare ale firmei.

Astfel subpunctul 4) (din punctul 13) ar urma să aibă următorul cuprins: "copia de pe situaţiile financiare pentru anul precedent celui de gestiune avizat în modul stabilit de către oficiile Biroului Naţional de Statistică în cazul cererilor de obţinere a subvenţiilor ce depăşesc 500 mii lei, la accesareasubmăsurilor de sprijin 1.1, 1.4, 1.6 şi măsurii 4 (doar la solicitarea subvenţiilor pentruconstrucţia/reconstrucţia şi renovarea pensiunilor agroturistice)."

"În cazul producătorilor agricoli noi înfiinţaţi în decursul anului de subvenţionare se va prezentasituaţiile financiare pentru perioada de activitate doar cu semnătura contabilul și ștampilaîntreprinderii”, se prevede în proiect.

Modificări la măsurile de sprijin

Urmează a fi operate şi o serie de modificări la unele măsuri de sprijin. Astfel la submăsura 1.2.

Stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea, modernizarea şi defrişarea plantaţiilor multianuale, inclusiv aplantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, suprafața maximă anuală eligibilă (separată) pentru înființarea plantațiilor multianuale, instalarea sistemului de suport și modernizarea acestuia, aechipamentului antigrindină și antiploaie va fi majorată de la 25 hectare la 40 de hectare.

În plus va fi eliminată prevederea privind suprafața maximă anuală eligibilă la înființarea plantațiilor multianuale de 40 hectare.

Se planifică şi modificarea mărimilor subvenţiilor acordate (la unele cresc, iar la altele scad) pentru înfiinţarea plantaţiilor pomicole, în funcţie de sistemul de cultură, tipul de portaltoi şi densitatea pomilorla un hectar.

Lavanda şi altele

Autoriii justifică modificările propuse prin necesitatea de "a păstra o echitate între categoriile agenților economici și a facilita accesul fiecăruia la banii statului".

Totodată ei consideră importantă susţinerea prin subvenţionare a înoirii rapide a patrimoniului pomicolşi viticol, "care în contextul schimbărilor climatice, oferă cele mai reale oportunităţi pentru antreprenoriitineri sau pentru cei care revin din străinătate de a investi banii proprii în afacerile din localităţile rurale".

"O plantaţie multianuală înfiinţată rezultă în stabilirea acestor antreprenori în mediu rural pentru operioadă de cel puţin 20 de ani cu impactul pozitiv corespunzător asupra bugetelor locale", se menţionează în proiect.

Totodată pentru lărgirea spectrului de culturi cultivate, ce ar aduce o plus valoare în întreprinderi, sepropune subvenționarea pepinierilor de lavanda.

"În cazul când vom dezvolta acest segment în Republica Moldova, vom avea posibilitatea de a formavolume de ulei mai mari și de a negocia un preț mai mare la litrul de ulei esențial, spre exemplu înBulgaria un litru de ulei variază de la 100-120 euro", susţin autorii.

Consolidarea terenurilor prin arenda lor

Pentru a institui o logică clară în aplicarea plafoanelor la subvenționare, în proiect se propune, caacestea să fie majorate și diferențiate, în funcție de specificul culturilor asigurate și suprafața acestora.

La fel se propune ca o direcţie prioritară de subvenţionare să fie sectorul zootehnic, în special avicol, învederea obținerii de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne șiouă de pasăre categoria B.

Proiectul impune unele modificări şi la capitolul arenda terenurilor, la punctele 79-83, 88, fiind prevăzută subvenționare şi a arendei ca metodă de consolidare a terenurilor agricole.

Necesitatea modificărilor respective este argumentată prin faptul că arenda terenurilor agricole este stipulată în Codul funciar art. 70 (1). și este cea mai răspândită metodă de consolidare care se aplică în Moldova.

De notat că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a anunţat încă în luna februarie că agricultorii pot depune cereri de subvenţii şi până în prezent au fost depuse deja aproape 400 desolicitări în valoare de 62 de milioane lei. Deocamdată însă nici o cerere nu a fost satisfăcută.

Amintim că, în 2018, AIPA a recepționat un număr de 7.417 dosare de solicitare a sprijinului financiar, pentru 4.411 producători agricoli unici, în valoare totală de peste un miliard lei.