În Moldova a apărut prima pepinieră de pomușoare goji

  • 26 iul. 2019, 9:53
  • 2 661
  • 2

Antreprenoarea Elena Vetrici este prima din Moldova, care oferă material săditor de goji.

A început să cultive goji cu câțiva ani în urmă, când a adus din România circa 200 de plante, pentru a încerca să le crească în Moldova. Acum pepinierei de goji îi este alocat un hectar de pământ pe care este cultivat soiul autohton Miracol, inclus deja în Registrul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova. Pomușoarele sunt rezistente, și cu toate că le place soarele și căldură, trec ușor și de temperaturile reci sau chiar de înghețuri. Pot crește în cele mai diverse tipuri de sol, chiar și în cele nisipoase.

Puieții cresc timp de 6 luni: inițial sunt plantați în seră, apoi în primăvară, sunt transportați în câmp, unde sunt îngrijiți și udați cu regularitate, iar la mijlocul lunii septembrie - începutul lunii octombrie deja sunt gata pentru vânzare. Înmulțirea se face prin butași sau semințe. Puieții de goji au fost deja procurați de mai multe întreprinderi agricole și plantați în diverse regiuni ale țării (în total, circa 30 de hectare). 

Cumpărătorii de material săditor primesc consultație de la Elena Vetrici nu doar când cumpără produsul, ci și pe parcursul întregului an, antreprenoarea organizând seminare gratuite în cadrul cărora îi învață pe alți crescători de goji cum să îngrijească, cum să lege, să curețe arbuștii. Puieții de goji pot fi plantați, atât primăvara devreme, cât și toamna, până în lunile octombrie-noiembrie.

Cei ce vor să crească pomușoare goji în propria ograda, trebuie să planteze puieții la un loc cu soare și să aibă grijă să o curețe cu regularitate, să nu rămână mulți lăstari. Cu cât mai multe crengi o să aibă tufa, cu atât mai puțin rod o să dea.

Pepiniera de goji se află lângă satul Chirileni, raionul Ungheni.