În căutarea jobului pierdut. TOP 5 cele mai căutate domenii.

  • 18 aug. 2017, 11:33
  • 801

“Loc de muncă” este expresia care-ți poate provoca bucurie, tristețe, irascibilitate, mulțumire, speranță și disperare. Depinde de contextul în care este folosită această îmbinare de cuvinte. Unul din locurile în care se regăsesc doar emoțiile pozitive din această paletă este Târgul de cariere. Magenta Consulting realizează de câțiva ani sondaje printre vizitatorii târgului, ultima ediție a acestuia nu a fost o excepție pentru noi. Am fost prezenți, cu întrebările pregătite, pentru a cunoaște aspectele preferate ce țin de angajarea în câmpul muncii.

41% din vizitatorii târgului caută posturi vacante pe site-urile online de angajare

În primul rând, i-am întrebat pe cei prezenți la TDC dacă sunt angajați sau șomeri: 64% au răspuns  că în prezent sunt neangajați, ceilalți, peste o treime din vizitatori, au afirmat că dețin deja un loc de muncă. Printre vizitatorii care sunt deja angajați se numără mai mulți vorbitori de rusă, absolvenți cu studii superioare și cei ce activează în cadrul companiilor private. Printre vizitatorii șomeri s-au regăsit elevii, studenții și peste 2/3 de vorbitori de limba română.

Totuși, printre cei neangajați au fost și multe persoane cu experiență de muncă. Dacă 46% din ei nu și-au schimbat postul de muncă niciodată, 18% și 15% au făcut-o de 2 și, respectiv, de 3 ori deja. Pentru cei angajați, cifrele sunt chiar mai mari: câte 20% dintre respondenții angajați au schimbat jobul de 2 și de 3 ori.

86% dintre respondenți analizează mai multe oferte de muncă, după care o aleg pe cea mai potrivită așteptărilor lor  

Fiind întrebați despre așteptările pe care le au de la locul de muncă căutat, respondenții au enumerat aspectele importante pentru activitatea lor profesionistă. Din răspunsurile care au avut cea mai mare popularitate, am creat “descrierea” jobului ideal. Așadar, un job ideal trebuie să fie în Republica Moldova, mai exact în Chișinău, mai aproape de casă, în sectorul privat și în cadrul unei companii internaționale. Programul de muncă trebuie să fie full time și cu regim flexibil, dar cu salariu lunar fix, în domeniul studiat, iar relațiile cu colegii de serviciu să fie plăcute.

79% dintre vizitatori ar fi dispuși să lucreze peste program doar dacă aceasta ar contribui la dezvoltarea lor profesională și ar aduce beneficii materiale

Curios e faptul că mai mult bărbații decât femeile și cei care încă fac universitate (mai ales, studenții Universității de Stat din Moldova) sunt predispuși să muncească mai mult de 8 ore pe zi. Pe de altă parte, am fost curioși care sunt factorii ce i-ar motiva pe vizitatorii TDC să se concedieze. Răspunsul sau motivul favorit pentru concediere a fost salariul mai mare pentru un post similar în cadrul altei companii. 

Unul din doi respondenți au recunoscut că ar renunța la serviciul său dacă i-ar lipsi posibilitatea să crească profesional. Pentru 46%, un motiv serios de concediere îl reprezintă nerespectarea siguranței și securității la locul de muncă. Alții, 31%, ar renunța din cauza monotoniei, 30% - nu ar suporta relațiile tensionate cu superiorii, 28% ar fugi de stres, iar 15% - de colegii neprietenoși.

TOP 5 domenii de interes: IT, comerț, marketing, economie, limbi străine

Am ajuns și la topul celor mai căutate domenii de potențialii angajați, promis în debutul acestui articol. După cum vedeți, în domeniul IT nu sunt căutați doar specialiștii de către companii, dar și invers - cei mai mulți specialiștii interesați să-și schimbe locul de muncă sau, în general, să obțină unul, sunt programatorii. Următoarele trei poziții țin de vânzări, strategii și comunicare - nici aici nu se despart una de cealaltă.