În 8 luni șefa-adjunctă a PA a câștigat un salariu lunar de circa 57 de mii de lei

  • 3 sept. 2019, 14:59
  • 1 679
  • 2

Fosta șefa-adjunctă a Procuraturii Anticorupție (PA), Adriana Bețișor, pentru anul 2019, timp de 8 luni, a câștigat un salariu de circa 459 de mii de lei, inclusiv venitul pentru două luni în care a asigurat interimatul Procuraturii Anticorupție, echivalentul a 57 de mii de lei lunar. Dânsa a devenită cunoscută opiniei publice după ce a gestionat dosarul de rezonanță în care a fost cercetat și ulterior condamnat ex-premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

Potrivit declarației pe venit pentru anul 2019, Bețișor mai declară o diurnă de peste 12 mi de lei.

Fosta șefă a PA mai declară că deține o casă de locuit, a cărei valoare cadastrală nu este indicată, precum și un automobil, procurat în 2015. Este vorba de un autoturism Skoda Octavia, a cărui valoare indicată este 0 lei.

Adriana Bețișor by Alina Frunza on Scribd

Cariera Adrianei Bețișor

Adriana Beţişor a fost numită în funcţia de procuroră în cadrul Procuraturii Anticorupție în iunie 2011, după ce a câștigat concursul organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Dânsa nu a susținut vreun examen de admitere, ci a fost admisă în baza notelor din atestatul de absolvire al Institutului Naţional al Justiţiei, cu o medie de 9,76.

Ulterior, din 2012, Adriana Beţişor a devenit gestionara mai multor dosare de rezonanţă. Potrivit zdg.md, în iulie 2012, ea a condus grupul de procurori care au efectuat percheziţii în oficiile unor firme din reţeaua omului de afaceri Veaceslav Platon. Un an mai târziu, tot ei i-a fost încredinţat dosarul intentat omului de afaceri Leonid Volneanschi, patronul firmelor care gestionează businessul „Elat” din Chişinău. În mai 2013, Volneanschi a fost adus la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru audieri, dosarul fiind iniţiat pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. În decembrie 2013, cauza a fost încetată, din lipsa infracţiunii.

De asemenea, cele mai importante dosare privind frauda bancară i-au revenit tot Adrianei Bețișor.

Beţişor a reprezentant acuzarea de stat în dosarul Filat, în care deputatul şi fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Tot ea a gestionat și un dosar pe numele președintelui Partidului „Șor”, Ilan Șor, iar recent judecătorii au dispus un mandat de arestare pe numele acestuia și dare în căutare, într-un alt dosar.

Adriana Beţişor a gestionat şi dosarul „Caravita”, firmă afiliată lui Filat prin intermediul lui Ion Rusu, cumnatul şi naşul său. În noiembrie 2015, într-un dosar care, la fel, s-a desfăşurat cu uşile închise, Rusu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, decizie menținută și de Curtea de Apel.

La 20 decembrie 2017, la vârsta de 31 de ani, Adriana Bețișor a fost numită șefă adjunctă la Procuratura Anticorupție.

Iar la 2 mai 2019, a ajuns să dețină funcția de șefă interimară la Procuratura Anticorupție, după demisia lui Viorel Morari.

La două luni după ce a fost numită în funcția de șefă interimară a Procuraturii Anticorupție (PA), Adriana Bețișor și-a dat demisia, iar la data de 6 august curent, dânsa a plecat definitv din organele procuraturii.