Îmbunătățește-ți strategia de a căuta job-ul

  • 28 apr. 2017, 16:43
  • 977

Este timpul sa iti gasesti jobul ideal! Suna destul de usor? Poate fi usor, daca abordezi problema in maniera potrivita. Pentru a exemplifica mai bine vom folosi istoriile a doua persoane care isi cauta job.

Andreea a lucrat in marketing apoximativ cinci ani si acum este interesata sa devina manager. Ea incepe sa caute job-uri vacante care au fost publicate de companii private si alte organizatii cu departamente de marketing. Ea verifica cu rigoare toate anunturile publicate. S-a inregistrat la o agentie de recrutare, care o informeaza ca CV-ul ei va fi trimis catre angajatorii care prospecteaza.

In plus, ea isi posteaza CV si pe un site de cautare de job-uri. Cu atatia oameni care lucreaza pentru ea, Andreea considera ca CV-ul ei este prezent peste tot si ca viitorul ei job este foarte aproape. Munca ei s-a terminat. 

Corina este, de asemenea, in cautarea unei pozitii de manager marketing si are aceleasi cunostinte si experienta ca si Andreea. Ea decide sa isi prezinte cunostintele viitorilor angajatori. Ea incepe sa ii identifice pe managerii organizatiilor care o intereseaza, folosind site-uri de cautare job-uri, unde sunt prezente job-urile disponibile. Ea le trimite scrisoarea de intentie si CV-ul acestor viitori angajatori, apoi isi urmareste traseul corespondentei cu un telefon cerand un interviu. Ea isi dezvolta reteaua, acei oameni care ii pot furniza informatii care o pot conduce catre un job. 

Ea are interviuri cu directori de marketing pentru a afla mai multe despre pozitia care o intereseaza. De asemenea, ea merge la conferinte pentru a intalni alti profesionisti din domeniu.

Care dintre ele va avea mai mult succes?

Majoritatea ar paria pe Andreea, sau cel putin le-ar da sanse egale, dar in realitate Corina va fi probabil prima persoana care va primi un job. Toate cercetarile privind cautarea de job-uri sugereaza ca oamenii isi gasesc job-uri accesand piata ascunsa a locurilor de munca, acele job-uri care nu au fost publicate inca, folosind strategiile Corinei. Nu se numeste piata locurilor de munca ascunse degeaba, sa gasesti aceste job-uri necesita efort. De aceea majoritatea oamenilor trimit sau posteaza Cv-ul si se bazeaza pe firme de recrutare pentru a le face treaba. De sigur, tot acei oameni asteapta si acum ca o companie sa le gaseasca CV-ul, dupa ce aceeasi companie a angajat pe cineva care s-a deranjat sa faca contact direct cu ei. Cel mai probabil, Andreea inca asteapta un raspuns de la compania care a angajat-o pe Corina. 

De sigur, asta nu inseamna ca nu ar trebui sa iti postezi CV-ul pe internet sau sa nu folosesti firme de recrutare. Cel mai probabil vei gasi o combinatie optima de a le folosi pe amandoua, doar aminteste-ti ca in economia zilelor noastre, sa gasesti job-ul pe care il vrei iti trebuie auto-disciplina, munca grea, si automotivatie. O abordare sistematica si bine organizata a cautarii de job este cruciala. Problema e ca nu toata lumea o are.