Fondatorul Huawei vorbește despre Trump, Apple și 5G

  • 28 mai 2019, 16:10
  • 484

Fondatorul Huawei vorbește despre interdicțiile impuse de Trump, despre puterea companiei pe care o conduce și de ce nu vrea ca Apple să fie pedepsită.

Președintele Donald Trump a pus în centru Huawei în războiul comercial cu China. De mai bine de un an de zile, SUA și-a avertizat aliații în legătură cu pericolul pe care-l presupune Huawei și dominația pe care o are în sectorul telecomunicațiilor.

Unele țări precum Australia sau Noua Zeelandă s-au aliat cerințelor SUA, altele, ca Marea Britanie sau Germania, au rămas sceptice și nu au interzis echipamentele Huawei pentru rețeaua 5G a viitorului.

SUA a făcut pasul următor și a interzis companiilor americane să mai aibă contact cu Huawei. Mai apoi, Trump s-a declarat dispus să negocieze o înțelegere cu China prin care să ridice aceste restricții. Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, a spus că „tweet-urile lui sunt de râs, contradictorii și că nu este nevoie de nicio negociere. Eu o să-l ignor pe Trump și dacă mă sună s-ar putea să nu-i răspund”, într-un interviu Bloomberg.

Cei de la Wall Street Journal au publicat un articol în care au trecut în revistă nenumăratele cazuri în care Huawei a fost acuzată de furt intelectual, comportament dubios și momente când s-a șters linia dintre competitivitate și metode etice dubioase.

Ren Zhengfei a respins aceste acuzații și a susținut că „este mai probabil ca SUA să ne fure tehnologia din moment ce suntem înaintea lor. Dacă eram în urmă, atunci Trump nu ar mai fi fost nevoit să facă acest efort pentru a ne ataca. Ne atacă pentru că suntem mai avansați”. În legătură cu 5G, el este de părere că Huawei este înaintea tuturor cu doi-trei ani.

Ren Zhengfei nu vrea ca Apple să fie pedepsită de China

Fondatorul Huawei deplânge situația actuală, dar spune că SUA nu controlează toată lumea. El a făcut o analogie cu un avion stricat. „Dacă unele companii nu vor să lucreze cu noi atunci este ca o gaură în avion. Lucrăm să reparăm gaura, dar avionul continuă să zboare. S-ar putea să avem planuri de rezervă pentru avionul motorului, dar nu pentru aripi. Trebuie să analizăm situația și să rezolvăm problemele”.

Despre modul în care aceste interdicții vor afecta vânzările de smartphone-uri, Ren a avut de spus că „este posibil să ratăm obiectivul pe care ni l-am setat, dar suntem în creștere. Faptul că suntem în ascensiune arată cât de bună este Huawei”.

China încă nu s-a răzbunat și am scris deja modul în care o astfel de mișcare ar afecta Apple, dar fondatorul gigantului chinez spune că nu vrea o asemenea acțiune punitivă împotriva Apple. „Apple este o companie de clasă mondială. Apple este profesorul meu, avansează înaintea noastră”

Într-un final, Ren Zhengfei a spus că firma pe care o conduce nu este listată la bursă, că nu caută doar creștere și profit. „Este îndeajuns pentru ca noi să supraviețuim. Poți să te întorci peste doi-trei ani să vezi dacă mai existăm. Dacă am dispărut în această perioadă, te rog, să-ți aduci aminte să aduci o floare și să o pui pe mormânt”.