Expert-Grup: Persoanele fizice, tot mai interesate de creditul bancar

  • 27 sept. 2019, 14:52
  • 1 347
  • 3

Principalele tendințe din sistemul bancar, în luna august, au fost determinate de cererea de credite în creștere din partea persoanelor fizice, se constată în analiza privind clasamentul performanţei bancare, lansată la 26 septembrie, de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Autorul analizei Dumitru Pîntea apreciază că, în pofida înăspririi politicii monetare din ultimele luni, acest segment de clienți își continuă extinderea pe cele două componente principale: creditele de consum și credite imobiliare, transmite Moldpres.

Pe de altă parte, agenții economici devin mai precauți odată cu accentuarea tendințelor inflaționiste și creșterea ratelor la credite.

Creditarea avansează fiind puternic susținută de persoanele fizice. Ca urmare, la sfârșitul lunii august soldul total al creditelor înregistrează o valoare de aproximativ 39,4 miliarde lei, în creștere cu 16 la sută față de aceeași lună a anului trecut. Sporirea stocului de credite se datorează persoanelor fizice care continuă să ia atât credite ipotecare cât și de consum (+41 la sută). Ritmul de creditare a agenților economici a încetinit puțin (+7 la sută) pe fondul unui apetit investițional slab și al dobânzilor în creștere.

Volumul de fonduri proprii menține indicatorul de solvabilitate pe sistemul bancar la un nivel superior, cu oscilații de la o bancă la alta în intervalul 19-59 la sută. Pentru băncile mari nivelul de capital este unul redus în timp ce pentru cele mici situația este una opusă. Acest fapt determină și nivelul de eficiență a băncilor, cele mari au o rentabilitate a capitalului mai bună (13-23%), în timp ce cele mici au o rentabilitate mult mai redusă (4-7%), menționează expertul.

Indicatorii de lichiditate prezintă o poziție confortabilă pe termen scurt și una mai puțin confortabilă pe termen lung. Circa 51 la sută din active sunt reprezentate de active lichide (VMS, rezerve obligatorii, certificate ale BNM) în timp ce creditele reprezintă doar 45 la sută. De cealaltă parte, lichiditatea pe termen lung tinde să se amelioreze, dar rămâne la un nivel scăzut pentru mai multe bănci.

Stocul de credite neperformante rămâne la un nivel relativ scăzut pe fondul accelerării activității de creditare. La nivel agregat, rata creditelor neperformante înregistrează un nivel de aproximativ 10,8 la sută, cu oscilații între 5 și 26 la sută în funcție de bancă. Totodată, volumul de fonduri proprii rămâne suficient de consistent pentru a acoperi eventuale șocuri neprevăzute, mai arată „Expert-Grup”.

Toate băncile continuă acumularea de profit. Astfel, în primele opt luni ale anului 2019 pe sistemul bancar acestea înregistrează un profit în sumă totală de 1,6 miliarde lei, cu aproximativ 400 milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În clasamentul performanței bancare, pe primele locuri se regăsesc bănci de importanță sistemică cu rezultate solide pentru cea mai mare parte a indicatorilor financiari, respectiv B.C. Moldova-Agroindbank, urmată de B.C. Moldindconbank, B.C. MobiasBanca și B.C. Victoriabank. Primele patru bănci excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață (revenindu-le circa 86 la sută din profitul acumulat la nivel de sector și 79 la sută din totalul activelor bancare).