Europa de Est vrea să salveze fermierii protejând mediul cu biocombustibili produși local

  • 23 apr. 2019, 10:17
  • 405

Slovacia, Polonia și Cehia susțin că Europa va putea să reducă emisiile de carbon din transport cu ajutorul biocombustibililor curați, a căror producție va contribui și la dezvoltarea zonei rurale.

„Credem că obiectivele stabilite de Directiva privind Energia Regenerabilă (RED II) pot fi atinse în primul rând prin intermediul producției din surse locale care ar asigura securitatea energetică și menținerea locurilor de muncă și a activităților agricole din UE”, au spus cele trei state membre într-o declarație comună susținută cu ocazia Consiliului Agricultură și Pescuit din această săptămână.

Biocombustibilii din produse agricole reprezintă una dintre „cele mai fezabile și disponibile surse de energie regenerabilă utilizate în sectorul transporturilor”, punctează declarația.

Cele trei state spun că susținerea biocombustibililor produși din surse locale ar accelera și co-producția de nutrețuri cu conținut mare de proteine, și va menține productivitatea terenurilor agricole, notează EURACTIV.

Fermierii din întreaga Europă argumentează de mai mulți ani că este nevoie de o creștere a productivității terenurilor și de culturi cu conținut înalt proteic pentru a reduce importurile de nutrețuri modificate genetic din America Latină. Fermierii europeni spun, în special, că biocombustibilii ar ajuta la diminuarea deficitului proteic al UE.

„An de an, cu ajutorul acestor produse, ne reducem dependența de importuri cu 10-15%. De aceea, nu este o temă minoră în discuția privind asigurarea conținutului de proteine”, a spus Pekka Pesonen, secretar general al asociației agricultorilor din UE Copa-Cogeca.

În pofida atitudinii mai degrabă sceptice a propriului guvern în privința obiectivelor ambițioase ale UE privind mediul, ministrul agriculturii din Slovacia a spus că declarația celor trei state este parte a luptei împotriva schimbărilor climatice.

„Agricultura europeană contribuie într-o manieră unică la reducerea emisiilor prin multiple măsuri. Declarația susține mobilizarea unor resurse de energie regenerabilă, precum biocombustibilii, cu ajutorul unei producții agricole sustenabile”, a spus Gabriela Matečná, într-o declarație de presă.

În plus, statele central-europene au promis că vor lua măsuri pentru a crea un mediu favorabil utilizării combustibililor cu un conținut mai ridicat de produse energetice de origine agricolă, precum E10, care este practic benzină cu până la 10% etanol. Cehia, Polonia și Slovacia consideră că această opțiune este mai bună pentru îndeplinirea obiectivelor europene privind energia regenerabilă și schimbările climatice decât utilizarea combustibililor cu 7% biocombustibili cum prevede RED II.

Organizația europeană a producătorilor de etanol ePure și-a manifestat aprecierea pentru declarația celor trei state, care susțin deschis biocombustibilii europeni ca variantă de decarbonizare a transporturilor.

ePure spune că și alte state europene pot susține inițiativa celor trei, prin introducerea rapidă a amestecurilor cu un conținut mai ridicat de combustibili de origine agricolă.