Eforturi pentru evitarea accidentelor de muncă

  • 14 dec. 2018, 15:42
  • 434

Sindicatele s-au angajat să promo­veze crearea condiţiilor necesare pentru ca în ţara noastră lucrătorii să poată activa în siguranţă şi să evite accidentele de muncă, iar în­treprinderile să beneficieze de con­sultanţă şi de suport metodologic din partea inspectorilor sindicali de muncă.

În context, un seminar cu tema „Secu­ritatea şi sănătatea salariaţilor la locul de muncă” a fost organizat recent pentru reprezentanţii , inclusiv ai filialelor acesteia din Orhei, Rezina, Şoldă­neşti şi Teleneşti.

Sectorul gaze face parte din industria periculoasă şi, de aceea, lucrările desfă­şurate de angajaţi sunt expuse la multiple riscuri, a precizat Vasile Siloci, inspector sindical de muncă. Astfel, activitatea lor necesită pregătire profesională, permis de lucru, instrucţiuni exacte despre executa­rea fiecărei lucrări în parte, excluderea ris­curilor potenţiale.

La SRL „Orhei-gaz” sunt întreprinse mă­suri complexe pentru a fi asigurată siguran­ţa salariaţilor la locul de muncă, a apreciat Margareta Strestian, preşedinta Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chi­mică şi Resurse Energetice. Printre acestea se numără şi instruirea salariaţilor pentru a-şi exercita de sine stătător obligaţiile de muncă, fără a pune în pericol viaţa lor şi a colegilor de muncă.

Margareta Strestian a salutat imple­mentarea în sectorul de gaze a unui sistem de management în domeniul securităţii şi sănătăţii ocupaţionale conform stan­dardului OHSAS 18001. Cu regret, însă, la întreprinderi nu au fost îndeplinite un şir de proceduri legate de acest sistem și axa­te pe depistarea, înlăturarea sau îmbună­tăţirea neconformităţilor.

De vreme ce misiunea principală a sindi­catelor este grija faţă de angajaţi, conlucra­rea noastră cu acestea este foarte impor­tantă, a subliniat Oleg Vasilcan, directorul SRL „Orhei-gaz”. Conducătorul unităţii a specificat că în 2019 salariile unor categorii de angajaţi vor fi majorate, în acest scop fiind preconizată o creştere cu 11 la sută a fondului de salarizare de la întreprindere.

Aspectele legate de securitatea şi să­nătatea angajaţilor la locul de muncă sunt primordiale pentru SRL „Orhei-gaz” şi, de aceea, responsabilitatea pentru protecţia muncii este purtată de întregul colectiv, de la director şi până la lăcătuş, a opinat Nata­lia Tăvăluc, preşedinta comitetului sindical. În consecinţă, în ultimii trei ani la unitate nu au avut loc accidente de muncă.

În opinia lui Eugeniu Munteanu, ingi­ner pentru protecţia muncii şi control în producere la filiala Orhei a întreprinderii, cele mai frecvente încălcări ţin de folosi­rea echipamentului de protecţie şi execu­tarea lucrărilor în strictă corespundere cu instrucţiunile.

Participanţii la instruire au fost familia­rizaţi cu cerinţele de securitate la locul de muncă, echipamentul de protecţie indivi­dual şi colectiv, acordarea primului ajutor, precum şi cu documentaţia din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă de care este nevoie la întreprindere.