După 2020, finanțarea RM de către UE ar putea fi redusă la minim

  • 21 nov. 2018, 16:59
  • 487

Republica Moldova ar putea primi mai puțini bani din partea Uniunii Europene după 2020. Asta după ce Parlamentul European ar putea să se concentreze pe statele din sud (n.r. nordul Africii).

„Ieri am co-prezidat întâlnirea comună a conducerii (enlarged bureaux) comisiilor pentru politica externa si dezvoltare. Raportorii celor doua comisii au făcut o prezentare a liniilor directoare a proiectului de raport pe marginea noului instrument financiar NDICI propus de Comisie

NDICI (neighbourhood, development and international cooperation instrument) este un instrument financiar extern nou care, in propunerea Comisiei, va ingloba nu mai putin de 12 instrumente financiare existente, inclusiv instrumentul politicii europene de vecinatate, care dispar/e post-2020”, scrie eurodeputatul, Andi Cristea, pe pagina sa de Facebook.

„Altfel spus, în ceea ce privește politica de vecinătate, nu vom mai avea instrument financiar dedicat, iar focusul din vecinătate se muta din est spre sud. Adică bani mai mulți pentru vecinătatea sudica, nordul Africii, Orientul Mijlociu, fiindcă de acolo vin provocările de securitate și migrație pentru statele influente din UE.

Implicit, vești proaste pentru Republica Moldova, Ucraina, Georgia, care vor primi explicații pe modelul „de ce nu se poate” ”, a conchis deputatul european.

Potrivit unor surse din cadrul Parlamentului European, mai multe state cu influență din UE vor să minimalizeze finanțarea statelor de est, în special pentru Ucraina.

Scopul ar fi instituirea unui „Plan Marshall pentru Africa”, cu scopul de a întări frontierele externe ale Uniunii Europene și de a aloca fonduri pentru programele din Africa de Nord pentru a împiedica intrarea oamenilor în Europa.

Astfel, dacă pentru anii 2014-2020 au fost alocate 15 miliarde de euro pentru cele 16 state în cadrul Politicii de Vecinătate, după 2020, după ce instrumentul NDICI se va axa mai mult pe statele din nordul Africii, suma se va ridica la 40 de miliarde de euro, spun sursele UNIMEDIA.

UNIMEDIA amintește că Uniunea Europeană urmează să suspende formal asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Despre acest lucru a vorbit inclusiv șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

Dânsul a precizat că, în prezent, programul de 100 de milioane de euro este doar înghețat, dar din cauza derapajelor antidemocratice și a stagnării reformelor în mai multe domenii, asistența va fi suspendată în mod oficial, până când R. Moldova va înregistra realizări.