Doar unul din cinci tineri își găsește loc de muncă după studii

  • 19 dec. 2018, 16:34
  • 506

Numai 22 la sută dintre tinerii din țară şi-au găsit un loc de muncă imediat după finalizarea studiilor. Un sfert dintre absolvenţii institu­ţiilor de învăţământ nu se angajea­ză conform specialităţii obţinute. Date în acest sens au fost prezen­tate de Sergiu Iurcu, şeful Departa­mentului protecţie social-economi­că al CNSM, la un seminar pentru membrii Comisiei de Tineret din cadrul Federaţiei Sindicatelor Luc-rătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice (FSCRE).

„Potrivit datelor BNS, în trimestrul III al anului curent, rata şomajului la nivel de ţară a înregistrat 2,2%, fiind mai mică fată de trimestrul III din 2017 (3,4%). Rata şo­majului la bărbaţi a fost de 2,6%, iar la fe­mei – de 1,7%, în mediul urban – 3,5% și în mediul rural, respectiv, 1,2%. Însă în rândul tinerilor care au între 15 şi 24 de ani, rata șomajului a constituit 6%, iar în categoria de vârstă 15-29 ani, acest indicator a avut valoarea de 3,6%”, a punctat responsabilul de la CNSM.

Margareta Strestian, preşedinta FSCRE,a menţionat că mulţi salariaţi vin să se angajeze în domeniul gaze având stu­dii pedagogice, ca apoi, fiind încadraţi în câmpul muncii, să urmeze o a doua spe­cialitate aici.

Potrivit liderului sindical, Convenţia colectivă la nivel de ramură pentru anii 2018-2021 prevede mai multe garanţii pentru tinerii specialişti. „Potrivit conven­ţiei, pentru muncă neîntreruptă în dome­niu se stabileşte un spor lunar la salariul de funcţie: de la unu la cinci ani – de 5%, de la cinci la 10 ani – de 10 %, de la 10 la 20 de ani – de 15 la sută şi mai mult de 20 de ani – de 20 la sută.  Acelaşi document stipulează că angajatorul nu poate rezilia contractul individual de muncă cu tânărul specialist în legătură cu reducerea statelor de personal, în decursul unui an din mo­mentul semnării contractului individual de muncă”.

Roman Ţurcan, preşedintele Comisiei de Tineret din cadrul FSCRE, a specificat că salariaţilor din sfera gaze, care sunt în ultimul an de studii, li se permite să lip­sească câteva ore de la serviciu, pentru ca în acest interval de timp să meargă la cur­suri. După finalizarea studiilor, însă, ei au program zilnic de opt ore de muncă.

O directivă a UE privind munca pe timp de noapte

„Republica Moldova urmează să trans­pună în legislaţia naţională o directivă a UE, şi anume că salariaţii care urmează să activeze pe timp de noapte vor trebui să treacă un examen medical, înainte de a începe o asemenea activitate”, a menţi­onat în cadrul seminarului Sergiu Morari, consultant principal al CNSM. El a preci­zat că, pentru munca pe timp de noapte, în condiţii nocive, contractul colectiv de muncă poate prevedea sporuri la salarii, iar acestea pot fi mai mari decât cele sti­pulate de legislaţia în vigoare. Totodată, salariaţii a căror muncă presupune efort psihoemoţional sporit, pot beneficia de concedii suplimentare plătite.

„Rolul contractelor individuale de muncă va spori, de la 1 ianuarie 2019, de­oarece din această dată vor fi scoase din uz carnetele de muncă. Articolul 71 din Codul muncii prevede că munca presta­tă fără încheierea unui contract individu­al de muncă este calificată drept muncă nedeclarată. Potrivit articolului 55 prim din Codul contravenţional, utilizarea mun­cii nedeclarate se sancţionează pentru fiecare persoană identificată cu amen-dă de la 60 până la 90 de unităţi con­venţionale, aplicată persoanei fizice, și cu amendă de 150 până la 210 de uni­tăţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de 210 la 300 de unităţi convenţionale, apli­cată persoanei juridice”, a subliniat Sergiu Morari.