Dispariția mașinilor de taxi este o dovadă că mulți activau ilegal

  • 20 aug. 2018, 17:28
  • 536

Numărul șoferilor și al mașinilor de taxi s-au redus ca urmare a acțiunilor de control întreprinse în ultima perioadă de către Agenția Națională Transport Auto, Serviciul Fiscal de Stat și Inspectoratul Național de Patrulare. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat astăzi în ședință Asociația Transportatorilor Auto în regim de taxi, pentru a discuta situația creată.

Odată cu intensificarea controalelor au dispărut mașinile de taxi, o dovadă clară că mulți șoferi activau ilegal. Este o situație care mă alarmează, mai ales că peste două săptămâni începe școala – perioada în care crește numărul solicitărilor serviciilor de taxi. De aceea, până joi cer soluții concrete, altfel încât să rezolvăm situația din domeniu. Trebuie suplinit numărul de mașini și șoferi, pentru a face față cererii”, a menționat ministrul.

Chiril Gaburici a cerut Asociației Transportatorilor Auto în regim de taxi să vină cu propuneri concrete pentru combaterea activității ilicite în domeniu. Ministrul a reiterat că vor continua controalele.

„Scopul nostru nu este de a umbla cu bâta din urma companiilor de taxi, ci de a crea condiții egale de activitate pentru toți actorii din domeniu. Odată cu obligarea șoferilor de taxi să ofere bonuri de casă călătorilor, am început lupta cu transportatorii iliciți. La 1 octombrie intră în vigoare modificările la Codul rutier și vom avea toate instrumentele și pârghiile necesare pentru a impune și companiile de taxi care activează online să se conformeze legii”, a punctat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Reprezentantul Asociației Transportatorilor Auto în regim de taxi a apreciat noul sistem de impozitare, care va intra în vigoare începând cu 1 octombrie 2018, menționând că astfel va crește calitatea serviciilor din domeniu.

Potrivit modificărilor, taximetriștii care au un salariu mai mic de 10 mii de lei vor plăti un impozit pe venit fix, de 500 de lei lunar. De asemenea, asigurarea medicală şi cea socială vor constitui a 12-a parte din rata anuală, iar cheltuielile pentru reparația mașinilor vor deveni deductibile.

„Aceste facilități fiscale vor permite companiilor de taxi să-și reînnoiască parcul de automobile și să presteze servicii calitative cetățenilor. Înțeleg că am început lupta cu transportatorii iliciți, iar aceasta este o dovadă câți dintre ei lucrau legal și câți activau ilegal, fără aparate de casă”, a mai spus Chiril Gaburici.

Anterior, ministrul Chiril Gaburici a avut discuții cu agenții economici care prestează servicii de transport auto de călători în regim de taxi și cei care dețin restaurante, hoteluri și baruri privind sistemul de impozitare și acțiunile care trebuie întreprinse pentru combaterea activității ilegale în aceste domenii.