Dezvoltarea Clusterelor în Republica Moldova

  • 1 feb. 2019, 15:35
  • 446

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a organizat, astăzi, Atelierul de Lucru cu tematica „Dezvoltarea Clusterelor în Republica Moldova”, în cadrul expoziției Fabricat în Moldova. La eveniment au participat antreprenori, și organizații de suport a sectorului IMM.

“Scopul întâlnirii de astăzi este de a a informa antreprenorii despre avantajele clusterelor și de a crea un dialog între antreprenori și autoritățile publice, pentru a stimula inițiativele de Cluster la nivel național și a prezenta programul de suport care urmează a fi aprobat în scurt timp”, a afirmat Petru Gurgurov, director general interimar al ODIMM.

Oficialul ODIMM a reiterat importanța asocierii dintre companii care constituie un nou impuls pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în regiuni. “ODIMM încurajează modelele de colaborare eficiente între mediul de afaceri și factorii de decizie pentru a contribui direct la creșterea performanței, productivității și vizibilității”, a subliniat Gurgurov.

Silvia Cangea-Digolean, coordonator ODIMM a evidențiat faptul că pe parcusul anului 2018, cu suportul misiunii TAIEX, în Republica Moldova au fost create două noi clustere: Clusterul Regional CREATIV  din Cahul și Clusterul Textil din Soroca SORINTEX. “Aceste clustere contribuie direct la creșterea competitivității între companii și aduc valoare adăugată antreprenorilor din regiuni”, a menționat Silvia Cangea-Digolean.

Daniel Coșniță, Președinte al Asociației Clusterelor din România a prezentat conceptul internațional de cluster. “Experiența internațională demonstrează că asocierea întreprinderilor producătoare, a furnizorilor și a instituțiilor de stat și private, ce  activează într-un anumit sector (crearea de rețele de tip cluster) sporesc performanța tehnologică și productivitatea, contribuind la competitivitatea companiilor, extinderea pieței și creșterea vizibilității. Studiile arată  că  70% dintre clusterele din intreaga lume au o poziție competitivă puternică sau foarte puternică pe piata, în timp ce 60%  dintre acestea se caracterizează printr-un nivel ridicat de inovare”.

Clusterele sunt concentrări geografice de instituții și companii interconectate, dintr-un anumit domeniu. Clusterele cuprind un grup de industrii înrudite și alte entități importante din punct de vedere al concurenței care cooperează, formal sau informal, prin implementarea proiectelor comune pentru beneficii la nivel local, regional sau statal.