De ce nu impresionezi la interviuri de angajare

  • 18 apr. 2017, 16:04
  • 929

Sigur ai fost la interviuri de angajare pana acum, si nu toate au decurs asa cum te asteptai. Desi ai avut un CV impecabil si indeplineai cerintele impuse de angajator, interviul tau a lasat de dorit si nu ai primit respectivul job. Asadar, care a fost diferenta dintre tine si candidatul ales in final? Raspunsul se gaseste in interviul de angajare de care nu ai trecut cu brio, pentru ca nu ai reusit sa impresionezi din mai multe motive. Acestea pot fi:

Nu te-ai pregatit

Angajatorii isi fac temele si se asteapta la acelasi lucru de la tine. Daca sosesti la interviu stiind foarte putine lucruri despre companie, industria in care isi desfasoara activitatea si job-ul pe care il doresti, ai putine sanse in comparatie cu cei care au cercetat aceste lucruri si se pozitioneaza profesional conform cerintelor angajatorului in timpul interviului. Angajatorii vor sa stie ca esti curios, energic, plin de resurse si inspirat, si poti demonstra aceste calitati daca te pui la curent cu compania, problemele, si noutatile acesteia. Daca te informezi cum trebuie, vei putea raspunde la intrebari intr-un fel care poate demonstra ca esti  valoros pentru companie.

Ai o atitudine negativa

Atitudinea joaca un rol crucial in definirea caracterului si influentarea deciziei de angajare. Semne de atentionare care pot indeparta un posibil angajator sunt cand iti vorbesti de rau fostii sefi si colegi, cand raspunzi nepoliticos sau defensiv la intrebari puse de intervievator, sau cand ai un comportament agresiv. Tine minte ca oamenii angajeaza alti oameni competenti cu care cred ca pot lucra usor si care pot raspandi o atitudine pozitiva in organizatie. Angajatorii sunt constienti ca atitudinea rea este contagioasa, si vor fi mult mai putin receptivi la candidatii cu o atitudine mai putin decat exemplara catre munca, viata si ei insisi.

Nu dai dovada de entuziasm fata de companie

Un candidat indeparteaza angajatorul atunci cand se arata dezinteresat sau indiferent fata de companie si obiectivele acesteia. Interviul de angajare nu este momentul in care sa raspunzi plictisit la intrebari sau sa marturisesti ca preferi produsele concurentei. Angajatorii cauta pasiune, si daca nu poti demonstra ca o ai, angajatorul nu poate avea incredere ca vei oferi loialitate, munca serioasa si un timp indelungat companiei.

Oferi raspunsuri vagi sau nesincere

Un interviu de angajate nu este momentul in care sa testezi cat poti fi de evaziv, pentru ca angajatorii vad prin raspunsurile standard si prin minciuni. Incearca in schimb sa pastrezi conversatia pozitiva si constructiva, fara sa poposesti prea mult in esecurile si circumstantele negative din trecut. Tine cont ca angajatorul vrea o persoana reala, pe care sa o poate intelege si in care sa poata avea incredere, si va pune intrebari pana cand va sti sigur cine esti, ce te motiveaza si care sunt punctele tale forte si slabe.

Nu stii ce poti oferi companiei

Daca tie nu ti-e clar ce aduci companiei, angajatorul va fi cu atat mai confuz. Acesta nu poate citi minti, iar misiunea ta este sa ii faci viata mai usoara, scotand in evidenta punctele tale forte, abilitatile si competentele tale in raport cu rolul pe care il discutati. Fii precis si articulat atunci cand mentionezi care sunt punctele tale forte si ce te diferentiaza si te face sa fii cel mai potrivit pentru jobul pe care il doresti. Exerseaza inainte de interviu, facand o lista cu abilitatile tale insotite de exemple pe care le poti discuta pe indelung la interviu. Aminteste-ti sa fii relevant si sa te concentrezi pe abilitatile trasferabile care sunt aplicabile rolului pe care il discutati.