Cum te pot ajuta limbile străine să-ți găsești un job bun

  • 4 nov. 2016, 15:57
  • 909

Ca majoritatea tinerilor, cunoști una sau chiar două limbi străine. Poate că te bazezi pe aceste cunoștințe atunci când te gândești la evoluția ta profesională. Sau poate că, până în acest moment, nu te-ai gândit să le valorifici în mod special în carieră.

În ambele cazuri, știi că o limbă străină este cu mult mai mult decât o simplă bifă în CV. Și, dacă îi atragi atenția cuvenită, această abilitate te poate ajuta să ai un parcurs profesional de excepție.

Specialiștii în recrutare ți-au pregătit câteva sugestii care să te inspire să evoluezi din punct de vedere profesional folosind abilitățile tale dobândite în materie de limbi străine.

1. Cunoștințe de specialitate. Pentru ca nivelul tău de cunoaștere a unei limbi străine să reprezinte o valoare și pentru companii, pentru potențialii angajatori, este indicat să te specializezi pe anumite domenii. Desigur, trebuie să fie domeniile în care îți dorești să profesezi. Astfel, diplomele de certificare pe care le-ai obținut ar trebui însoțite și de cunoștințe de specialitate pentru a avea cele mai mari șanse de angajare.

2. Lasă perfecționismul deoparte. Nu este nevoie să aștepți până ajungi să ai o fluență de vorbitor nativ pentru a-ți prezenta cu curaj abilitățile tale în materie de limbi străine. Companiile nu caută lingviști. Este suficient să vorbești fluent, coerent, să poți să te exprimi în acea limbă. De asemenea, trebuie să dai dovadă de deschidere și disponibilitate de a evolua. Sunt două calități importante care îți cresc „cota de piață”.

3. Nici nu te supraaprecia în CV. Îți cunoști foarte bine nivelul de cunoștințe și poate că sunt momente când te gândești că, dacă menționezi că ești avansat în loc de nivelul mediu, vei lua postul scos la concurs. Renunță la idee, căci colegii și superiorii tăi își vor da seama cât de curând că ai mințit în CV și îți vei deteriora imaginea, riscând chiar să rămâi fără job.

4. Orientează-te către companii multinaționale. Aici vei avea ocazia să-ți dezvolți și să-ți afirmi abilitățile tale legate de limbile străine. Cel mai probabil, vei intra în contact cu străini și vei purta discuții cu ei. Va fi mereu o provocare pentru tine să ții pasul și, în decurs de doar câteva luni de la angajare, vei constata cu surprindere cât de mult ai avansat în cunoștințele tale.

Cert este că, dacă nu iei o decizie conștientă și fermă de a-ți valorifica nivelul de cunoștințe de limbi străine, cu timpul vei începe să uiți tot mai multe cuvinte și îți va fi din ce în ce mai greu să reîncepi să vorbești acele limbi. În schimb, poți transforma aceste cunoștințe într-un ajutor serios pe traseul dezvoltării tale profesionale.