Cum să-ți învingi teama de a vorbi la interviu într-o limbă străină

  • 6 sept. 2016, 16:14
  • 963

Interviul pentru un job te pune în situația de a vorbi într-o limbă străină pe care nu o exersezi în fiecare zi. Provocarea este și mai mare când ai în față un manager expat.

Cea mai bună strategie este să înțelegi de ce îți este teama să vorbești într-o limbă străină și să adopți o tactică simplă, dar eficientă. Arată încredere în tine, chiar dacă greșești pronunțarea unor cuvinte, zâmbește și ai entuziasm în tonul vocii.

Înțelege motivul temerii 

Gândește-te bine: de ce îți este teamă? Anxietatea pentru vorbitul în public este doar rezultatul temerii de a nu reuși sau de a fi evaluat(ă) negativ. Dar ține doar de tine să te mobilizezi pentru a nu ajunge în acel moment. Anxietatea reduce capacitatea creierului de a merge mai departe cu sarcinile sale normale și îl pune în dificultate când are de prelucrat o limbă în timp real. Complexitatea utilizării unui nou vocabular, precum și a regulilor de gramatică duce, uneori, la acele blocaje care îți dau un scor negativ la interviu.

Află unde să lucrezi pentru a îmbunătăți 

Când nu ești obișnuit(ă) să vorbești într-o limbă străină, creierul tău are nevoie de timp pentru a procesa cuvintele, pentru a le traduce și pentru a formula un răspuns. Totul presupune și un proces de gândire, de multe ori, mai solicitant, decât a vorbi, efectiv, într-o limbă străină.

Cel mai important este să-ți dai seama unde întâmpini dificultăți: în formularea frazelor sau în a înțelege întrebările?

De multe ori, neînțelegerea întrebării duce la formularea unor răspunsuri nepotrivite, iar privirile recrutorilor te pot bloca. Există, însă, metode prietenoase prin care îți poți îmbunătăți abilitățile de a înțelege o limbă străină care te vor ajuta să porți o conversație în mod natural.

Exersează ascultarea

Dacă ești la început cu învățarea unei limbi străine, probabil că nu înțelegi fiecare cuvânt sau nu înțelegi multe cuvinte. Deloc alarmant. Contează să-ți îmbunătățești abilitățile de ascultare și de înțelegere care te vor ajuta foarte mult și în conversație. De asemenea, este important să știi că media te ajută să-ți îmbunătățești vocabularul, însă e nevoie să exersezi, în paralel, și vorbitul. Creierul tău lucrează mai mult în timpul unei conversații pentru că, pe lângă nevoia de a înțelege ce i se spune, gândește să formuleze un răspuns cât mai convingător, mai ales în timpul interviului.

Dorința de perfecțiune – un inamic 

Primul pas spre a vorbi fluent într-o limbă străină este să faci greșeli în limba respectivă. Cu cât exersezi mai des, cu atât vei fi mai aproape de nivelul conversațional dorit. Pentru moment, va fi neplăcut să faci greșeli, însă, în scurt timp, te vei recompensa cu plăcerea de purta o discuție simpatică față în față cu un director de multinațională.

Zâmbește 

Cu bună dispoziție poți să treci mai ușor peste greșeli, la fel și recrutorul. În fond, ce e rău dacă zâmbești și arăți că poți să faci față situației? Ajută mult să-ți continui discuția și să primești un scor bun pentru fluența în exprimare.

Alege discuțiile în cercuri mici de prieteni 

De regulă, în grupurile mari de vorbitori nativi, conversațiile pot fi monopolizate, intervenția fiecărui membru poate fi scurtă și rapidă sau se poate ajunge la discuții complexe. Cheia este să alegi conversația față în față cu un singur nativ. Este ca și cum ai lua o lecție în privat, adaptată nevoilor tale de ascultare și de conversație.

Dacă ești în vacanță și vrei să vorbești cu un străin, este important să nu aștepți prea mult. Acționează din impuls! Când te gândești prea mult, îți este și mai greu. Conversațiile cu străinii, sunt, adesea, cele mai frumoase experiențe pentru a începe să vorbești fluent într-o limbă străină.

Controlează viteza exprimării 

Dacă vei începe discuția încet și clar, partenerul tău de discuție va fi încurajat să vorbească pe același ton și în același ritm. Chiar dacă ai în față un manager sau un recrutor care vorbesc repede, nu este nevoie să adopți același stil. Contează să arăți că te descurci să vorbești într-o limbă străină în ritmul tău.

Fii acel străin simpatic la shopping, în restaurant 

Poți să faci un exercițiu și, chiar dacă ești vorbitor nativ de limba română. La restaurant să vorbești în limba engleză. Și la shopping poți încerca aceeași strategie pentru a ieși din rutină și pentru a te simți împlinit(ă). Vânzătorii, de obicei, au răbdare atunci când vor să te convingă să cumperi ceva. Este și cel mai bun exercițiu pentru a deprinde încredere în sine.

Înveți mai repede când vorbești mai multe limbi străine 

Odată ce ai învățat o limbă străină, nu vei mai avea aceeași teamă când va fi momentul să înveți o altă limbă străină. Ai abilitățile și tehnica necesare pe care le poți transfera ușor către o altă limbă străină. Un sfat bun este să înveți câte o limbă din fiecare grup (de ex.: romanic, germanic), pentru că gramatica este similară și, astfel, îți amintești mai ușor structura de construire a frazelor. Astfel faci comparații și îți simplifici procesul de învățare. Sigur, învățarea cuvintelor și a regulilor de folosire vor fi din nou o provocare, însă vei porni de la premisa că se poate.