Cum să-ți stabilești scopuri care se realizează

  • 3 ian. 2017, 16:13
  • 3 798

Multe persoane fac diverse activități, se implică în ceea ce fac, atât în viața profesională, cât și în cea personală, însă, atunci când trag linie, nu văd nicio realizare consistentă. Unul dintre principalele motive pentru care oamenii ajung în această situație este faptul că nu își propun să realizeze lucruri importante și, din această cauză, eforturile lor nu sunt îndreptate către o anumită direcție.

Stabilirea obiectivelor este un proces foarte complex în cadrul căruia te gândești și decizi cum anume ți-ai dori să arate viața ta ideală, ce ți-ai dori să obții și ce te-ar face mulțumit și fericit. Și, odată ce ți-ai conturat o viziune, atâta timp cât ea te exprimă la un nivel profund, îți va da energia și motivația necesară de a realiza acele obiective.

În ce domenii să-ți stabilești obiective? Stabilește obiective pe mai multe direcții, pentru a evolua pe toate planurile.

Iată domeniile asupra cărora te-ai putea concentra atunci când îți stabilești obiectivele:

  • Carieră: cum îți dorești să evoluezi anul viitor din punct de vedere profesional? Ce îți dorești să realizezi la job?
  • Financiar: Ce venit lunar îți dorești să obții? Ce trebuie să faci pentru a avea acest venit?
  • Educație: Ce abilități noi îți sunt necesare? Ce studii îți dorești să urmezi?
  • Familie: Cum îți dorești să îmbunătățești relația ta cu membrii familiei?
  • Sănătate: Ce schimbări îți dorești să faci în modul în care te alimentezi? Vrei să faci mai multă mișcare? Ce fel de mișcare ți-ar plăcea să faci? Este cazul să-ți programezi niște investigații medicale?
  • Timp liber: Unde ți-ai dori să mergi în vacanță? Cum ți-ar plăcea să-ți petreci weekend-urile? De ce hobby-uri ți-ar plăcea să te ocupi mai mult?
  • Dezvoltare personală: Care sunt calitățile de care ai nevoie și pe care vrei să le dezvolți la tine? Ce schimbări ar trebui să faci la tine astfel încât să fii o persoană mai bună?

Ia pe rând fiecare dintre domeniile de mai sus și stabilește cel puțin câte un obiectiv pentru fiecare dintre ele. Asigură-te că ceea ce pui pe hârtie sunt scopurile tale, și nu lucruri pe care ți le cer șefii, părinții, partenerul sau alte persoane. Dacă nu rezonezi cu un obiectiv la nivel profund, nu vei face eforturi pentru a-l realiza.

Reguli pentru formularea obiectivelor

Scrierea unui obiectiv înseamnă primul pas către realizarea lui. Totuși, poți face un pas mai mare dacă scrii acest obiectiv corect. Altfel spus, modul în care sunt formulate obiectivele pot ajuta sau pot împiedica îndeplinirea lor.

Iată câteva sugestii de care să ții cont dacă îți dorești să formulezi obiective cu șanse mari de a se îndeplini:

1. Scrie fiecare obiectiv sub forma unei declarații pozitive, la timpul prezent, modul indicativ. De exemplu, în locul formulării „Nu mai greșesc la job”, este de preferat varianta „Sunt atent la job și răspund corect la mesaje.”

2. Fii cât mai precis. Cu cât obiectivul tău este mai măsurabil, cu atât mintea ta va ști mai bine ce are de făcut. De exemplu, obiectivul „Vreau să-mi cumpăr o mașină” este neclar comparativ cu „Îmi cumpăr un autoturism Dacia Logan albastru, an de fabricație 2015″.

3. Stabilește priorități. Atunci când ai mai multe scopuri într-un anumit domeniu, ordonează-le în funcție de priorități. Astfel, vei evita pericolul să te supraaglomerezi cu prea multe scopuri. De asemenea, atenția ta va fi direcționată către cele mai importante obiective.

4. Scrie scopurile pe hârtie. Atunci când scriem ceva cu pixul pe hârtie, creierul nostru se concentrează în mod deosebit asupra mesajului. Astfel, obiectivele tale prind și mai multă forță în mintea ta.

5. Sparge fiecare obiectiv mare în scopuri mai mici. Fiecare pas mic trebuie să ducă, într-un final, la realizarea obiectivului mare. Doar că, dacă ai în față doar un obiectiv mare pe care nu știi cum să-l realizezi, s-ar putea să te simți copleșit. Spargerea lui în pași mici îl va face să pară mai ușor de realizat.

6. Stabilește obiective legate de performanțele tale, nu de rezultate. Atunci când îți stabilești scopuri, ai grijă să te raportezi la lucruri pe care le poți realiza, și nu la un rezultat final care nu depinde de tine.

7. Scopurile trebuie să fie realiste. Este foarte important ca obiectivele pe care ți le notezi să fie realizabile. De exemplu, dacă ai în prezent un venit lunar de 2.500 de lei pe lună, s-ar putea ca un venit de 25.000 de lei pe lună să fie greu de perceput ca fiind realizabil chiar și de către tine. Iar atunci când ai dubii legate de un scop, nu te vei mobiliza să acționezi în direcția realizării lui.

Pentru a avea o imagine și mai clară a felului în care îți dorești să se întâmple lucrurile în viața ta, îți poți stabili obiective pe o lună, pe șase luni, pe un an, pe cinci ani și chiar pe zece ani. Chiar dacă ele nu se vor realiza întocmai, cu siguranță vei ajunge cu mult mai aproape de viața pe care ți-o dorești decât dacă nu îți stabilești niciun obiectiv.