Cum să-ți organizezi rațional concediul în 2019? Te poți odihni 30 de zile solicitând doar 9 zile de concediu

  • 8 ian. 2019, 10:11
  • 780

Anul 2019 a început, așa că e timpul să ne facem planuri în privința vacanțelor pe care le vom lua pe parcursul anului. Pentru a vă ajuta să luați decizii rezonabile, am decis să facem o analiză a zilelor libere sau a celor care vor fi recuperate ulterior, conform deciziei autorităților.

Astfel, știm că în 2019 salariații vor beneficia de trei zile libere suplimentare pe lângă cele prevăzute de Codul muncii. Și anume, este vorba despre 30 aprilie, 10 mai și 26 august. Acestea vor fi recuperate în trei sâmbete.

Totodată, Codul muncii stabilește drept zile nelucrătoare:

  • 1 ianuarie – Anul Nou;
  • 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
  • 8 martie – Ziua internaţională a femeii;
  • prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;
  • ziua de luni la o săptămână după Paşte (Paştele Blajinilor);
  • 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;
  • 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei;
  • 27 august – Ziua Independenţei;
  • 31 august – sărbătoarea ”Limba noastră”;
  • 25 decembrie – Naşterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
  • ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.

Analizând aceste date, putem spune cu siguranță că la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai moldovenii vor putea beneficia de o vacanță. În perioada 27 aprilie – 12 mai, din totalul de 16 zile, doar patru vor fi lucrătoare. Asta pentru că pe 28 aprilie este sărbătorit Paștele. Prin urmare și 29 aprilie va fi liberă, iar ziua e 30 aprilie, conform decizie Guvernului, va fi recuperată în data de 13 aprilie.

Totodată, ziua de 1 mai este liberă, conform normelor Codului Muncii. Astfel, în săptămâna dintre Paște și Paștele Blajinilor, doar două zile vor fi lucrătoare, 2 și 3 mai. Următoarea săptămână începe iarăși cu ziua de luni liberă și se încheie cu o minivacanță de joi până duminică, inclusiv. Astfel, și de această data se va lucra doar două zile, 7 și 8 mai. Prin urmare, în această perioadă puteți să beneficiați de concediu de 16 zile, cerând de la angajator doar patru zile libere.

La sfârșitul lunii august, la fel, vă puteți delecta cu o vacanță ”luată în condiții avantajoase”. Guvernul a spus că 26 august este zi liberă cu recuperare. Prin urmare, în perioada 24 august – 1 septembrie, din totalul de nouă zile, doar trei vor fi lucrătoare, 28, 29 și 30 august. Astfel, luând doar trei zile libere de la job, vă puteți organiza o vacanță de nouă zile pline cu soare.

De asemenea, la începutul lunii martie vom avea o vacanță de trei zile, 8 – 10 martie. În octombrie, locuitorii Capitalei vor avea încă trei zile libere pentru că Ziua orașului va fi marcată într-o zi de luni. Totodată, în acest an cu siguranță putem să spunem că 1 iunie va fi zi liberă și nu va trebui recuperată într-o sâmbătă conform tradiției din ultimii trei ani. Asta pentru că Ziua copilului va fi marcată sâmbăta.

La sfârșit de an, puteți să aveți liber cinci zile consecutive, folosind doar două zile de concediu. Crăciunul pe stil nou este într-o zi de miercuri, prin urmare în perioada 21 – 25 decembrie doar două zile vor fi lucrătoare, 23 și 24.

Totuși, menționăm că, pe parcursul anului autoritățile ar putea să completeze numărul de zile libere. Experiența ultimei perioade ne arată că astfel de decizii sunt luate de câteva ori pe an, deseori chiar înainte de zilele declarate libere cu recuperate.

Indiferent de numărul de zile libere și când o să decideți să vă luați concediu, redacția BizLaw.md vă urează ca 2019 să fie un an de succes și plin de realizări. Totuși, nu uitați că pentru a atinge obiectivele stabilite trebuie zilnic să depuneți eforturi.