Cum să-ți menții o stare pozitivă la locul de muncă

  • 16 feb. 2017, 17:02
  • 728

Uneori, lumea pare atât de negativă, știrile de la televizor vorbesc aproape numai despre asta, iar majoritatea colegilor de la job parcă sunt apăsați de supărări și griji. Și, dacă te lași dus pe această undă a știrilor și atitudinilor negative, atmosfera devine chiar destul de greu de suportat. În plus, o atitudine pozitivă îți asigură și creșterea productivității la locul de muncă. Așadar, dacă te-ai întrebat vreodată cum îți poți menține starea și atitudinea pozitivă pe parcursul unei zile de muncă la birou, specialiștii în dezvoltare personală îți vin în ajutor.

5 lucruri simple pe care le poți face pentru a-ți păstra o stare pozitivă la job:

1. Zâmbește și spune lucruri pozitive.
Atunci când zâmbești sincer, creierul tău va primi un semnal pozitiv, ceea ce te va ajuta să privești lucrurile dintr-o perspectivă pozitivă. Pentru a-ți păstra această atitudine, folosește mai des expresii precum „Sună extraordinar!“, „Mi-ar plăcea mult să…“, „Îți mulțumesc pentru….” Dacă vei vedea partea bună a lucrurilor și îți vei arăta aprecierea la adresa celor din jurul tău, îți va fi mai ușor să-ți păstrezi o stare pozitivă pe parcursul întregii zile.

2. Construiește relații frumoase cu colegii de birou.
Nu trebuie să fii cel mai bun prieten al colegilor tăi și nici să cunoști fiecare detaliu din viața lor privată. Însă o relație prietenoasă și bazată pe respect cu oamenii alături de care îți petreci cea mai mare parte a zilei îți va face locul de muncă mai plăcut. Gândește-te la faptul că stai alături de aceste persoane cel puțin 40 de ore pe săptămână, cu mult mai mult decât timpul pe care îl dedici prietenilor tăi adevărați. În plus, atunci când îi vei trata cu prietenie și respect, și ei vor avea o atitudine bună față de tine.

3. Decorează-ți biroul.
Deoarece petreci foarte mult timp la biroul tău, îți poți decora acest loc cu obiecte dragi, frumoase și care îți trezesc amintiri plăcute. De exemplu, îți poți aduce fotografii cu familia, mici suveniruri din locuri frumoase pe care le-ai vizitat sau carduri cu citate motivaționale. De asemenea, îți poți aduce cana preferată, un ghiveci cu o floare de interior sau un poster cu filmul tău preferat. Personalizând în acest fel locul de muncă, te vei simți mai confortabil, mai fericit și, în consecință, mai motivat.

4. Învață ceva nou.
Nu înceta niciodată să investești în tine și să înveți lucruri noi. Acest lucru îți va oferi senzația de împlinire, de realizare. De cele mai multe ori, nici măcar nu este nevoie să investești bani în această direcție. Poți găsi cursuri online și prezentări gratuite sau video-uri pe YouTube care te pot ajuta să înveți lucruri noi și să-ți îmbunătățești abilitățile. Iar la un moment dat, dacă devii foarte bun în ceea ce faci, poți începe să le predai altora tehnicile și secretele care te-au ajutat pe tine să reușești.

5. Recompensează-te.
Oferă-ți recompense pentru fiecare obiectiv important pe care îl realizezi. Te poți recompensa chiar și pentru task-uri mai mici. Recompensele pot fi, de exemplu, să mănânci desertul tău preferat după masă, să mergi la cinematograf pentru a vedea cel mai nou film care rulează sau să-ți cumperi o haină nouă. Oferindu-ți mici cadouri, te vei simți mândru de tine și îți vei menține o atitudine pozitivă.

Fiecare dintre aceste cinci idei menționate mai sus este foarte ușor de aplicat și nu reprezintă un efort mare din partea nimănui. Însă, chiar și cu o singură mică schimbare vei observa o diferență mare în starea ta de spirit. Dacă reușești să aplici în viața ta mai multe sau chiar toate acțiunile enumerate, te vei bucura de o atmosferă mai plăcută la birou, în familie și, în general, vei deveni o persoană mai optimistă și mai pozitivă.