Cum să-ți faci mai ușoară revenirea la birou după vacanță și concediu

  • 5 ian. 2017, 14:08
  • 903

După luni de zile de muncă, ai avut parte, în sfârșit, de vacanța binemeritată! Te-ai relaxat, te-ai distrat, ai vizitat locuri pe care ți-ai dorit să le vezi. Dar, iată că, se apropie finalul concediului și, în curând, vei reveni la birou. 

Reluarea unui program zilnic, mersul la birou, provocările cărora trebuie să le faci față zi de zi s-ar putea să-ți dea o stare de neliniște care s-ar putea să se accentueze în prima zi de muncă și în următoarele zile, pe măsură ce te confrunți cu emailuri primite și alte solicitări care așteaptă un răspuns. Acum este un moment esențial în care atitudinea ta poate face diferența dintre o revenire din vacanță cu stres și readaptare dificilă sau o revenire plină de energie și inspirațională pentru cei din jurul tău.

Iată câteva reguli pe care le poți urma dacă îți dorești să beneficiezi la maxim de energia care ți-a oferit-o vacanța.

Regula nr. 1: Nu intra în panică. Gândește-te că vei avea timpul necesar pentru a te readapta la ritmul cotidian. Și, concentrează-te pe starea de bine pe care o aduci din vacanță!
Regula nr. 2: Organizează-ți programul pentru următoarea săptămână. Ai lipsit o perioadă, așă că ar fi cazul să treci în revistă ce ai de făcut în următoarele zile și săptămâni. Astfel, te asiguri că nu îți va scăpa din vedere niciun lucru important.

Regula nr. 3: Citește-ți emailurile sortate fie după expeditor, fie după subiectul emailului, însă nu în ordine cronologică. Până la urmă, îți dorești mai degrabă să afli ce lucruri importante s-au întâmplat cât timp ai fost în vacanță, și nu când s-au întâmplat. Această tehnică de citire a emailurilor te ajută să găsești mai rapid și să ștergi emailurile care nu mai sunt de actualitate.

Regula nr. 4: Fă-ți o listă de priorități. Cel mai probabil, în prima zi îți vei reaminti despre multe lucruri pe care trebuie să le faci, unele dintre ele poate chiar urgent. Nu te lăsa copleșit de acestea și fă-ți o listă de priorități pe care s-o urmărești în primele zile după vacanță.

Regula nr. 5: Fă un singur lucru într-un anumit interval. Este binecunoscut faptul că întreruperile din activitatea pe care o faci sunt cel mai mare consumator de timp. Așa că evită tentația de a te apuca să lucrezi la mai multe lucruri în acelaș timp, chiar dacă ele par la fel de importante. În acest fel, te vei concentra mai bine asupra fiecărei activități și o vei termina mai repede

Regula nr. 6: Elimină lucrurile care te distrag. Atunci când lucrezi, închide rețelele de socializare, emailul și pune-ți telefonul pe silențios. De asemenea, dezactivează și alte programe și aplicații de pe calculatorul de la birou care te pot sustrage în timp ce lucrezi.

Regula nr. 7:  Fă-ți planuri de distracție. Faptul că vacanța s-a încheiat nu înseamnă nici pe departe că nu te mai distrezi! Și, ca să te asiguri că vei continua să te relaxezi chiar și după finalul concediului, programează-ți în weekend o întâlnire cu prietenii, o seară de film în timpul săptămânii sau o altă activitate care te face să te relaxezi.

Urmând aceste reguli simple, vei reuși, pe de o parte, să ai sentimentul că te poți relaxa chiar și fără să fie nevoie să pleci din oraș, iar, pe de altă parte, energia acumulată în concediu te va ajuta să recuperezi rapid sarcinile care te așteaptă și să lucrezi mai eficient ca oricând!