Cum să te pregătești pentru un interviu video în era COVID-19

  • 10 nov. 2020, 11:37
  • 604

Odată cu creșterea numărului de joburi remote, a crescut și numărul interviurilor video, o practica destul de comună ce ne ține departe pe toți de posibilitatea contractării coronavirusului. Vestea bună este că față de interviurile față în față, cele video nu sunt atât de descurajante și se lasă cu mai puține emoții. Totuși, faptul că nu mai ești fizic în aceeași încăpere cu managerul și recrutorul nu înseamnă că trebuie să lași garda jos. Iată câteva recomandări utile pentru ca interviul să meargă așa cum îți dorești.

Găsește locul potrivit

E bine să găsești un loc potrivit în casă pentru a te putea desfășura cum trebuie. De preferat ar fi sufrageria, însă dacă totuși optezi pentru dormitor, ai grijă ca ușa să fie închisă și să fie ordine în cameră.
Totodată, ai grijă să găsești lumina potrivită, una caldă, de preferință pentru că va fi mai prietenoasă cu chipul tău. Asigură-te că spațiul din încăpere este suficient luminat, pentru că altfel s-ar putea să trezești cu umbre nedorite pe față, potrivit Good Wall.

În cele din urmă, îndepărtează-te de orice element care ți-ar putea distrage atenția, atât din exterior, cât și din interior. Închide animalele de companie într-o cameră și roagă-i pe ceilalți membri din casă să mențină liniște până când vei finaliza interviul.

Dacă în ședințele pe care le aveai înainte pe Zoom nu mai era un element de notate faptul că plângea copilul sau lătra câinele, ei bine, acesta este un interviu și trebuie tratat la fel ca un interviu față în față.

Fă o verificare tehnică cu o zi sau două înainte

Este important ca înainte de interviu să faci câteva probe. Testează microfonul, sunetul, difuzorul și întregul program în sine, indiferent că e Zoom, Skype sau Hangouts. Nu miza pe faptul că știi programul, ia în calcul să mai faci o probă înainte de interviu ca să eviți eventualele neplăceri.
Poți face aceste teste cu un prieten ca să vezi exact ce merge și ce nu. Dacă faci aceste lucruri cu două zile înainte, vei putea avea mai mult timp să remediezi ceva nu ar merge (să îți cumperi web sau microfon sau chiar să reușești să împrumuți un laptop dacă ai probleme cu al tău).

Verifică și conexiunea la internet

Ca să te asiguri că nu sunt probleme în ziua interviului, verifică modul în care merge conexiunea la internet și asigură-te că aplici toate setările pentru ca viteza să fie cea mai bună. Pentru o mai bună conexiune, ar fi indicat să folosești un cablu pentru a evita posibilele întreruperi, însă dacă nu e posibil acest lucru, asigură-te că stai lângă Wi-Fi.

Poartă pantaloni

Faptul că nu trebuie să te îmbraci frumos, poate fi unul din cele mai tari avantaje. Însă, ca să treci de un interviu video, trebuie să te îmbraci exact așa cum te-ai îmbrăca pentru unul față în față. De aceea e important să te îmbraci nu doar de la brâu în sus, ci complet. Nu știi niciodată când o să fie necesar să te ridici, în eventualitatea unei urgențe sau pur și simplu pentru că ți-ai uitat agenda în altă cameră. Pantalonii scurți cu superman și cămașa cu cravata nu vor da bine în ochii recrutorului și/sau a managerului.

Nu folosi telefonul sau tableta

Deși ai fi mai tentat să folosești telefonul sau tableta pentru calitatea sporită a camerelor video de care dispun, evită să le folosești pentru interviuri

Un ecran vertical pare încă mai puțin profesionist pentru unii manageri de resurse umane, iar menținerea acestuia pe durata interviului de angajare la distanță va deveni, cu siguranță, obositoare. De asemenea, dacă angajatorul sau managerul de resurse umane va dori să îți arate ceva pe ecran, va fi dificil să urmărești dacă ești pe telefon.

Totuși, dacă ești nevoit să folosești un telefon sau o tabletă, fixează-l pe ceva stabil ca să nu tremure și, mai ales, să nu cadă.

Pune pe silențios notificările

Deși este unul din cele mai evidente sfaturi pe care ți le poate da cineva, nu uita totuși să faci asta. Nu e inclus doar telefonul mobil aici, ci și laptopul sau computerul. Încă sunt mulți oameni care participă la interviuri video sau la conferințe importante și care uită să-și dea pe modulul mute aplicațiile de tip Messenger sau WhatsApp.

Nu uita de limbajul corpului

Limbajul non-verbal nu este important doar în cadrul interviurilor față în față, ci și în cele video. Așa că fii atent să nu uiți de aceste mici gesturi, care pot fi cruciale pentru reușita ta.

Stai drept în scaun cu o postură bună, dar fără să arăți prea rigid. Nu uita că nu ar fi foarte ok să începi să te joci cu obiectele de pe birou sau de pe masă, pentru că vei părea agitat și managerul va interpreta gestul tău ca pe o intenție de a încheia cât mai rapid interviul. În final, nu uita să zâmbești.

Intră mai devreme în conferință

Pentru că în interviurile față în față este important să ajungi mai devreme, fă acest lucru chiar dacă participi la un interviu video. Intră online mai devreme cu 10 minute pentru că este și o măsură bună de a verifica dacă totul este în regulă.