Cum să te desparți de angajator în termeni buni

  • 23 sept. 2020, 15:31
  • 862

Să demisionezi poate fi una dintre etapele naturale în carieră. Poate ai ajuns la concluzia că locul de muncă pe care îl ai nu este cel mai potrivit pentru tine sau că nu mai ai niciun fel de perspective pentru a evolua. Ori poate vrei pur și simplu să îți schimbi domeniul de activitate. Indiferent de motivele pentru care vrei să demisionezi, trebuie să iei în considerare o serie de aspecte privind modul în care vei gestiona această perioadă din viața ta. Poți să faci acest lucru cu tact și să te desparți de angajator în termeni buni, chiar dacă poate ești tentat ca la final să îți exprimi anumite păreri negative privind perioada petrecută în companie. Profită de acest moment pentru a lăsa o impresie bună și fii atent cum procedezi, pentru că și astfel de momente contează pentru reputația ta profesională.

Anunță-ți superiorul ierarhic 

Indiferent de relația pe care o ai cu managerul sau cu superiorul ierarhic, înainte de a completa o cerere demisie, trebuie să îl informezi cu privire la decizia ta. Evită să vorbești înainte despre acest lucru cu colegii, pentru că riști să dai naștere unor zvonuri care vor circula și vor ajunge inevitabil la urechile superiorului ierarhic înainte ca tu să îl anunți oficial. Acest lucru i-ar putea da senzația că nu a fost respectat sau chiar că a fost înșelat. Stabilește o întâlnire față în față, mai degrabă decât să îi comunici că vrei să pleci printr-o cerere de demisie. Acest lucru este valabil doar cu excepția situațiilor foarte tensionate. 

Nu în ultimul rând, dacă ai de făcut o critică, poți să o faci, cu condiția ca acest lucru să aibă potențialul de a îmbunătăți procesul de lucru în companie după plecarea ta. Dacă răspunsul este negativ, evită și menține discuția cordială și scurtă.

Redactează notificarea privind demisia

Notifică în scris faptul că demisionezi și apoi trimite documentul departamentului de resurse umane, dacă nu sunt alte reguli în vigoare în companie în acest sens. Angajatorul este obligat să accepte demisia și să o înregistreze. Redactează documentul într-un stil scurt și obiectiv. Este doar decizia angajatului ce informații dorește să ofere cu privire la motivele demisiei. Este posibil să fii încurajat să îți dezvălui motivele, dar nu ești obligat să justifici în scris de ce pleci. În plus, dacă oferi prea multe informații, angajatorul ar putea să le perceapă ca pe o insultă. 

Respectă perioada de preaviz 

Notificarea privind demisia nu înseamnă încheierea automată  contractului de muncă. Termenul de preaviz depinde de cel menționat în contractul individual de muncă sau de cel stabilit în contractul colectiv de muncă și nu poate depăși, potrivit legii, 20 de zile lucrătoare pentru pozițiile de execuție și 45 pentru cei care au avut o funcție de conducere. În timpul preavizului, trebuie să îți respecți toate obligațiile stipulate în contractul încheiat cu compania, în caz contrar angajatorul putând aplica diverse sancțiuni. Contractul individual de muncă poate înceta la data la care se încheie perioada de preaviz, dar este posibil și ca angajatorul să renunțe la aceasta.

Nu ai dreptul la ajutor de șomaj 

Demisia, spre deosebire de concediere sau întreruperea contractului de muncă, nu îți oferă posibilitatea de a lua ajutor de șomaj. Pe de altă parte, dacă, de exemplu, ți-ai dat demisia înainte de a-ți efectua concediul de odihnă pentru perioada lucrată, pentru acele zile vei primi o indemnizație compensatorie. Înainte de a pleca, asigură-te că ai obținut toate bonusurile și primele pe care ești îndreptățit să le primești.


Indiferent dacă demisionezi cu sau fără preaviz, fă ceea ce este posibil pentru a satisface nevoile companiei pe care o părăsești, în limitele rezonabilului. Concentrează-te pe misiunile principale și lasă sarcinile mai puțin importante succesorului sau șefului. Profită de intervalul dintre două locuri de muncă pentru a-ți consolida rețeaua de cunoștințe. Pune în aplicare o strategie care îți va permite să rămâi în legătură cu colegii, poate și cu fostul șef. Astfel de contacte pot fi utile în cazul în care apar dificultăți pe piața muncii.