Cum să te angajezi la Apple. Ce abilități cere Tim Cook la un interviu de angajare

  • 18 feb. 2021, 17:14
  • 1 496

Să lucrezi la Apple poate fi un „dream job” pentru mulți dintre noi. Să ajungi să faci parte din echipa gigantului american nu e atât de greu pe cât crezi, însă ți-ar fi util să știi de dinainte cam ce vrea șeful cel mare de la tine, Tim Cook.

Chiar dacă șasele să fii intervievat de Tim Cook sunt mici, e bine să ai în vedere cam ce oameni vrea CEO-ul Apple să aibă în echipa sa. Pe lângă abilitățile de ordin tehnic, în general, jucătorii de top din orice industrie sunt interesați și de filtrul prin care privești anumite lucruri, cât și de modul în care rezolvi o problemă care poate să te pună în dificultate.

Tim Cook se află în căutarea mai multor calități ai candidaților, însă pe lângă acea curiozitate care pare să fie un element care-i definește pe angajații de la Apple, executivul caută oameni care nu sunt mulțumiți de modul în care se prezintă lucrurile și care vor să schimbe comunitatea din jurul lor. Pe scurt, el caută oameni care „gândesc diferit”, în conformitate cu celebra mantră a Apple.

1. Ai în plan să dai din coate ca să schimbi lumea?

Atunci cel mai probabil îți vei găsi un loc la Apple. Dacă ai o minte neliniștită și ți se pare că sunt multe lucruri care nu par a fi în ordine, ai șanse mari să fii remarcat din multitudinea de candidați care aplică pentru un job la Apple. Tim Cook își dorește pentru compania pe care o conduce ca angajații săi să perceapă lucrurile care nu sunt în ordine, dar care să aibă curajul să le rezolve.

Cook este un exemplu al acestei mentalități dinamice. El spune că atunci când a acceptat prima dată să lucreze la Apple a fost pentru că a sesizat anumite probleme cu care se confrunta compania și a decis că poate aduce o contribuție propria la rezolvarea acelor probleme.

2. Riscuri. Cât de dispus ești să ți le asumi?

A doua și cea mai importantă caracteristică este cea de asumare a riscurilor. Trebuie să fii dispus să mergi împotriva firului credințelor populare și al modurilor de a face lucrurile. Și trebuie să fii dispus să-ți trasezi cursul carierei într-un mod care poate părea riscant.

Hotărârea lui Cook de a remedia problemele Apple a implicat un risc imens pentru cariera sa. Când Steve Jobs i-a oferit o funcție în 1998, în calitate de vicepreședinte senior al operațiunilor mondiale ale Apple, celebra companie din California se afla pe o pantă descendentă. Dovada a a acestui lucru a fost și investiția realizată de Microsoft, cu un an mai devreme, care s-a ridicat la 150.000 de milioane de dolari pentru a menține Apple pe linia de plutire.

3. În ce nuanțe vezi viitorul?

În general, dacă simți că sunt multe lucruri pe care le-ai schimba acum pentru a face lumea mai bună, vei tinde să privești viitorul cu încredere. Acest tip de încredere în viitorul încă neexplorat este și cel pe care îl caută angajatorii de la Apple.

4. Cât de mult îți asculți instinctul?

E nevoie de curaj să vrei să accepți să schimbi lucrurile care nu par în regulă în comunitatea din care faci parte, sau într-un domeniu anume. Însă e nevoie, totodată și să-ți asculți instinctul și să mergi pe un drum pe care simți că poți schimba ceva.

Dacă simți că ai mai multe de oferit într-un alt rol, o altă companie sau un alt parcurs profesional, mergi pe drumul acela. Dacă simți că poți schimba lucrurile în compania în care ești, fă acest lucru.
Fii curajos, vorbește și transformă problemele în soluții. Nu îți îngropa ideile doar pentru simplul fapt că cei din jur nu sunt pregătiți pentru ele sau pentru că îți este frică să ieși în evidență.