Cum să obții un loc de muncă acasă pentru a nu pleca peste hotare

  • 25 sept. 2019, 14:15
  • 1 156
  • 2

Femei din mai multe localități ale raionului Rezina au făcut schimb de experiență cu femei din Estonia în domeniul antre­prenoriatului feminin pentru a cunoaște mai bine cum poți să obții un loc de muncă sau să deschizi o afacere chiar acasă și să nu fie nevoite să plece peste hotare.

Femeile cu inițiativă, de diferi­te vârste, tot mai mult doresc să afle cum s-ar putea crea un loc de muncă. Unele, mai temerare, au deschis propria afacere și oferă locuri de muncă concetățenilor ca aceștia să nu plece în străinătate și să fie alături de copiii lor.

„Am lucrat cu soțul în Marea Britanie mai mulți ani. Eu, la de­pozitul cu produse cosmetice, iar soțul, în construcții. Când îmi era urât, ascultam la căști diferite cărți. De exemplu, m-a impresionat car­tea „Tată bogat, tată sărac”, foarte instructivă pentru cei care doresc să reușească în viață. După mai mulți ani, am decis să revenim în Moldova și să deschidem o afacere cu miere. Am cumpărat inițial stupi cu 30 de familii. Acuma avem 100 de familii. Însă miere de albine au mai mulți. Noi am venit cu know-how. Am decis ca pe fiecare borcan să scriem câte o poveste sau să atașăm chiar o mică cărțulie. Astfel am obținut diferite comenzi pen­tru nunți, cumetrii, zile de naștere. Am devenit populari”, a mențio-nat Doina Pantaz, tânără antre-prenoare.

„Mai mult ca atât, este cunos­cut faptul că astăzi lumea nu prea citește. Noi ne-am propus scopul să promovăm cartea pentru copii, în special, pentru cei de la țară, puși mai mult la munci grele. Am observat că ideea noastră are priză. Deoarece părinții, văzând că odras­lele lor sunt surprinși cu cartea în mână, îi lasă în pace să citească și nu-i pun la lucru, a relevat antre­prenoarea. Totodată, mai susținem studenți din familii sărace. Strân­gem fonduri care ulterior merg pentru suportul acestor studenți”, a relevat antreprenoarea . 

Toată viața, Margareta Ursu s-a consacrat activității în cadrul co­operativei de producție și comerț din Rezina. Însă are un hobby in­teresant în domeniul handmade. Confecționează diferite suporturi pentru pahare, sticle etc. Are și clienții săi permanenți și produce numai la comandă.

O altă persoană, alt destin. Eugenia Donțu a lucrat încă pe timpul sovietic în calitate de teh­nolog la o întreprindere mare, care confecționa haine. „După destră­marea URSS, s-a desființat și între­prinderea. Am fost nevoită să plec la Moscova la lucru. Am muncit la o fabrică de confecții textile. Însă, ca să nu-mi pierd familia, am reve­nit acasă în 2014 și am început să confecționez veșminte pentru fețe bisericești, materiale bisericești, in­vestind banii câștigați în străinătate. Este o afacere foarte îndrăzneață, dar și complicată, deoarece fieca­re detaliu contează pentru preoți. Antreprenoarea folosește țesături scumpe din Rusia, fiindcă se cere o calitate deosebită. Preoții sunt pretențioși, exigenți în ceea ce privește veșmintele. Totul trebuie să corespundă canoanelor”.

„Eu activez de mai bine de 30 de ani în acest raion, a menționat Vera Platon, președinta Uniunii Teritoriale Rezina-Șoldănești a Fe-derației „Agroindsind”, reprezen­tanta CNSM în teritoriu, care a or­ganizat acest seminar.  Am văzut și auzit niște exemple ieșite din comun, extraordinare. Mă bucură mult faptul că tinerii încearcă să revină în țară și să facă acasă lu­cruri frumoase. Vin cu idei, cu mare ardoare de a implementa proiecte noi și utile pentru populație și lo­calitatea de baștină. Aș menționa că aceste proiecte sunt nu numai de economie socială, dar și cogni­tive, educative, culturale. Mă refer la anexarea unei cărți la un borcan cu miere de albine. Sau alt exem­plu frumos, ceea ce face Natalia Bulhac, tânără antreprenoare. Nu e destul ca a deschis în Rezina o școală de limbi străine, a mai pro­curat pământ și a sădit goji, cu care ne-a servit astăzi. Concluzia este simplă:  dacă tinerii noștri vor fi susținuți în țară, nu vor pleca peste hotare”, a menționat Vera Platon.

Dar ceea ce face Eugenia Donțu este un lucru inedit. Să con-fecționezi veșminte bisericești sti­lizate după preferința slujitorilor Domnului. Este extraordinar de interesant. „Vă mulțumesc tuturor celor prezenți aici pentru că ați acceptat să vă expuneți lucrările. Această mică expoziție ne con­vinge de realizarea cu succes a proiectelor dvs.”, a adăugat Vera Platon. Ea a mulțumit și oaspeților din Estonia pentru prezentări inte­resante, pentru discuții și schimb de informații.

O idee frumoasă, care promovează nu numai un produs dulce, dar și dragostea de carte . 

Trebuie să menționăm că aceas­tă întrunire a fost organizată în ca­drul proiectului cu genericul „Des­chiderea noilor locuri de muncă la țară pentru femeile rurale în do­meniul turismului și handmade” cu suportul Ministerului de Externe din Estonia.

Elle Allik, consultant al Cen­trului PANDIVERI, coordonator al PAIK-NET, a lucrat în perioada so­vietică în calitate de economist la întreprinderi industriale de stat în nordul Estoniei, în special, în zone rurale. Astăzi, activitatea sa de bază ține de implementarea Pro­gramului UE privind dezvoltarea regiunilor rurale LEADER, în dome­nii precum turismul rural, cultură și sport, mediul ambiant etc.

O altă organizație internațională fondată în Suedia în 1992 este QUINN, care are o rețea foarte pu­ternică în lumea inovației în circa 90 de țări. Filiala din Estonia este condusă de Anne-Mari Rannamäe, care le-a familiarizat pe femeile din Rezina cu inovațiile conaționalelor din țara baltică și din alte regiuni ale lumii.

Cât privește organizația ETNA mikrocredit, condusă de Sirje Väl­lmann, care este și coordonatorul proiectului, denumirea vorbește de la sine. De asemenea, și-a îm-părtășit experiența experta Virve Transtok privind domeniul antre­prenoriatului feminin.

Evenimentul organizat la Rezina ne-a convins încă o dată de adevă­rul că și noi putem să facem lucruri frumoase acasă, ne putem realiza visele, putem prospera prin forța ideii, muncă asiduă și cu dăruire.