Cum să alegi hobby-urile potrivite jobului la care aplici

  • 7 feb. 2017, 17:19
  • 1 460

Abilităţile din CV, succint enumerate, devin mult mai credibile dacă le susţii prin cele mai plăcute activităţi care îţi înveselesc timpul liber.

Unul dintre cele mai plăcute momente de la interviu este discuţia despre pasiunile tale. După cifre, întrebări tehnice sau întrebări care îţi testează abilităţile, a venit timpul să vorbeşti despre acea motocicletă pe care îţi place să o conduci, despre expoziţia de pictură din birou care i-a înseninat ziua şefului sau despre delicatesele pe care le pregăteşti cu talent la Happy Friday. Însă, hobby-urile merită alese cu grijă, în funcţie de jobul la care aplici. Chiar angajatorul le enumeră în descrierea jobului şi acum e momentul să le pliezi pe activitatea ta.

Ce mesaje transmit hobby-urile despre tine

Ai spirit de echipă. Odată ce te implici în campanii de voluntariat, practici un sport de echipă sau iniţiezi evenimente pentru pasionaţii de ciclism eşti, clar, o persoană sociabilă.
Demonstrezi abilităţi de lider. Dacă ai strâns în jurul tău o echipă faină şi ai reuşit să o motivezi astfel încât să adunați fonduri în scopuri caritabile, ştim că eşti un model. Şeful va aprecia implicarea ta şi modul în care reuşeşti să mobilizezi oamenii în jurul tău.
Îţi doreşti să înveţi şi să îţi dezvolţi continuu abilităţile. Faptul că ai preocupări extra job şi te implici voluntar în proiecte arată perseverenţa ta –  o calitate apreciată și la job.
Oferi diversitate echipei. Ideile acelea bune din brainstorming (tehnică de creativitate în grup – trad.) care îl fac pe şeful tău să exclame: „Wow!” vin din experienţe diverse. Şi, mai ales, când faci pauze plăcute, inspiraţia vine mult mai uşor.
Îţi place să obţii performanţă. Când practici un sport ești permanent în competiție și îți stabilești noi limite de atins. Atitudinea este și preferata angajatorilor care vor să vadă oameni cu viziune și determinați să-și îndeplinească obiectivele.
Entuziasmul pentru pasiunea ta se transpune și la job, iar până la proiectele care transmit energie și mobilizează publicul mai e doar un pas.

Cum să menționezi hobby-urile în CV-ul tău

Principalul scop al CV-ului tău este să îți pună în valoare experiența și abilitățile dobândite la joburi. Merită să începi cu cele mai importante aspecte, însă poți atrage atenția asupra hobby-urilor tale încă din experiență dacă pasiunea s-a transformat într-un proiect antreprenorial. O altă strategie este să alături hobby-ul chiar numelui tău, ex:  „Mihaela Popescu – PR și fondator al „Atelierelor de Scriere Creativă”

Completează rubrica „Alte interese” cu hobby-urile tale. E locul potrivit pentru a le detalia, dar și pentru a prezenta premiile care vin ca o recunoaștere a pasiunii tale. Oferă recrutorului detalii despre tine, despre personalitatea ta și despre ceea ce te face fericit.
Alege un stil vioi pentru CV-ul tău. Hobby-urile te ajută. Una dintre regulile de aur ale CV-ului este să fie scurt și la obiect, nu mai mult de două pagini. Dedică câteva rânduri hobby-urilor, scrie atât cât recrutorul să-ți formeze o părere despre pasiunile tale, dar să vrea să afle detalii la interviu.
Optează pentru hobby-urile care sunt semnificative pentru jobul la care aplici. Decrierea jobului te poate ajuta în selectarea pasiunilor care sunt relevante postului dorit.
Mai puțin înseamnă mai mult. Este minunat să ai mai multe hobby-uri, însă alege-le doar pe acelea potrivite jobului la care aplici. Un șir nesfârșit de pasiuni nu ajută, dincontră, arată indecizia ta sau faptul că dedici prea mult timp activităților extra job.
Scrisoarea de intenție îți pune în valoare hobby-urile. Este locul unde poți fi creativ și poți crea legături frumoase și inedite între carieră și pasiune.
Menționează pasiunile care arată dorința ta de cunoaștere și implicare în viața comunității. Îți vor pune în valoare aplicarea.
Onestitatea îți pune în valoare pasiunile. Atât timp cât poți demonstra activitățile din timpul liber cu exemple, câștigi și simpatia recrutorului.

Inspirație pentru pasiunile tale

Într-o sesiune de brainstrorming inițiată de Theguardian.com, consilierii în carieră din Marea Britanie propun o abordare relaxată a hobby-urilor în CV, cu accent pe:

  • Alegerea celor mai interesante hobby-uri care se traduc bine și la job. Este nevoie ca pasiunile să ofere abilități de consiliere. Interesele pentru diferite domenii pot transforma orice persoană într-un mentor minunat.

  • Evită așa numitele „buzzwords”, cuvintele care fac senzație la prima citire, dar nu spun ceva despre cariera ta, precum: „pasionat de lectură”. Cel mai potrivit este să adaugi încă o frază în care să detaliezi ce te pasionează exact: „Îmi place să citesc cărți despre cultura modernă și, în special, lucrările lui Roger Scruton”.

  • Hobby-urile sunt bune și pentru relaxare. Ai nevoie de ele pentru a te detașa după cele 40 de ore de lucru din săptămână. Îți oferă informații și îți dau inspirație pentru o nouă zi de muncă. Dacă nu ai un hobby sau nu ai înclinații în acest sens, dar vrei să completezi rubrica dedicată cu ceva credibil, cel mai potrivit este să alegi voluntariatul. Sporturile extreme sau pasiunile excentrice pot atrage atenția recrutorului care va cere detalii.

  • Fii mereu în căutarea unor pasiuni noi, atât de utile pentru dezvoltarea ta personală. În plus, poți defini mai ușor ce îți dorești în carieră.


Printre hobby-urile tale merită să fie activități care ajută la dezvoltarea abilităților precum: sportul, literatura, filmul, voluntariatul, creația. Viciile, precum și pasiunea pentru navigarea pe rețelele de socializare nu te pun într-o lumină prea bună și este indicat să le eviți.