Cum să ai o zi bună - O carte pentru cei care se luptă cu stresul zilnic

  • 17 oct. 2017, 10:52
  • 651

"Cum să ai o zi bună" se încadrează în categoria cărţilor de dezvoltare personală care abordează un subiect de actualitate: ce îți trebuie ca să înflorești la locul de muncă, atât mental, cât şi emoţional. Cartea este rezultatul studiului a peste 600 de articole academice şi cărţi citite de autoare, precum şi al experienţei sale practice de 15 ani ca economist, consultant în management şi coach executive.

"Pe lângă faptul că îți arată cum să fii în formă maximă la locul de muncă, cartea te învață cum să scoți la lumină ce e mai bun în oamenii pe care îi conduci, supervizezi sau cu care colaborezi. Aplicarea sfaturilor din „Cum să ai o zi bună” ajută și în viața personală, prin îmbunătăţirea căsniciilor şi întărirea relaţiilor cu apropiații.

Cartea acoperă şapte teme care îți permit să faci din fiecare zi cea mai bună zi a vieții tale. Prima temă, Prioritățile, explică faptul cum priorităţile şi presupunerile determină percepţiile într-o măsură surprinzătoare. De asemenea, cum stabilirea unor obiective adecvate nu numai că măreşte considerabil randamentul, ci te face să te simți mai bine sau cum ceea ce vezi cu ochii minţii poate configura ceea ce trăiești în realitate.

Vi se pare familiară afirmaţia: „Munceam prea mult, întotdeauna promiteam mai mult decât puteam face şi mă luptam cu un şir nesfârşit de e-mailuri”?

Ştiu că mulţi dintre noi au trecut prin acest scenariul, iar în tema a doua a cărţii, Productivitatea, înțelegi cum să-ți planifici timpul astfel încât să te simți mai puțin obosit, mai vioi şi mai stăpân pe situaţie, precum şi ce e de făcut când ești supraîncărcat.

Plecând de la premisa creierului extrem de social, construit să evalueze constant starea afinității cu ceilalţi şi puterea identităţii în cadrul grupului, a treia temă, Relaţiile, abordează modul în care poți să creezi o bază solidă pentru orice interacţiune, construind un raport social puternic de la bun început.

De asemenea, explică motivaţiile care tind să predomine în minţile celorlalţi, astfel încât să le înțelegi comportamentul și să obții ce e mai bun din relaţiile cu ei.

Partea a patra, Gândirea, prezintă tehnici pentru a accesa mai mult creativitatea, înţelepciunea şi isteţimea de care ai nevoie să-ți închei ziua cu brio. 

„Dacă vrem o gândire nouă, trebuie să ne ajutăm creierul să iasă din rutină, pentru a stimula apariţia unor conexiuni noi”. Complementară creativităţii, înţelepciunea te ajută să restrângi câmpul opţiunilor şi să faci alegeri inteligente.

În acest sens, trebuie să ai grijă să angrenezi sistemul deliberativ al creierului, când te ocupi de lucruri care contează.

Despre cum să comunici mai eficient ce crezi și ce dorești afli în partea a cincea, Influenţa. Tehnicile descrise la această temă te învaţă cum să-ți expui punctul de vedere într-un mod captivant, astfel încât oamenii să îți acorde atenţie, cum să-i cooptezi pe colegi în planurile tale şi cum să îi încurajezi în mod convingător să facă lucrurile. 

Tema a şasea, Reziliența, abordează tehnici bazate pe ştiinţă, care te ajută să revii rapid când întâmpini obstacole.

Astfel, înveți cum să-ți recapeți echilibrul când primești o lovitură neplăcută, cum să te repui pe picioare şi cum să depăşești situaţiile care te țin în loc.

De asemenea, afli cum să gestionezi incertitudinea şi ambiguităţile apărute și cum să te comporți când cineva te lasă baltă.

Ultima temă abordată, Energia, prezintă tactici practice care te ajută să-ți ridici energia mentală, fizică sau emoţională şi o strategie pentru a crea un entuziasm mai profund şi de durată faţă de munca ta.

În final, când am închis coperta cărţii mi-am adus aminte de un citat celebru al lui John Maxwell: „Nu-ţi poţi schimba peste noapte destinaţia, dar îţi poţi schimba chiar acum direcţia”. „Cum să ai o zi bună” îţi oferă uneltele necesare pentru a schimba chiar acum direcţia.