Cum o leafă de 10 000 de lei se transformă într-o cheltuială aproape dublă pentru angajator

  • 10 apr. 2018, 9:20
  • 8 066
  • 14

În ediția de astăzi a „iData Show”, directorul executiv al companiei Date Inteligente, Mihai Bologan ne aduce un subiect sensibil pentru mulți locuitori ai Republicii Moldova.

Se spune că cei mai mulți moldoveni pleacă peste hotare din cauza salariilor mici. Mihai ne propune să vedem care e matematica salariilor, din punctul de vedere al unui angajator.

„Să presupunem că sunteți un angajator și un angajat dorește să primească un salariu de 10 mii lei. La prima vedere totul e clar, dar, în realitate, totul e mult mai complicat, iar acele 10 mii sunt doar un vârf de aisberg. În primul rând, în Moldova, oamenii când spun salariu, au în vedere, în 95% din cazuri - salariul net, adică suma pe care o primesc pe card, ceea ce-i o abordare greșită din start. În fine, să presupunem că salariatul nostru dorește să primească anume 10 mii lei pe card. Am estimat că în acest caz, dacă salariatul n-are și alte venituri, lui i se deduc 13.2% din salariu ca impozit pe venit, 4.5% - prime de asigurare în medicină și 6% - fondul de pensii. Astfel, de fapt, salariul brut reprezintă nu 10 mii lei, ci 13.106 lei - iar în baza acestuia se fac toate celelalte calcule”, spune Mihai Bologan.

Angajatorul mai achită pe lângă salariul brut și 23% contribuții pentru asigurări sociale și 4,5% prime de asigurări medicale. Astfel, suma cheltuită de angajator deja e 16,7 mii lei. Pe lângă asta, se mai percepe și un comision bancar, care poate varia de la o bancă la alta. 

Citiți continuarea pe Agora.