Cum îți găsești job pe LinkedIn: sfaturi de la experții în carieră

  • 12 sept. 2018, 11:22
  • 516

LinkedIn a depasit de mult rolul pentru care a fost creat initial, un spatiu virtual in care utilizatorii isi fac un profil profesional si se conecteaza cu specialisti din intreaga lume. Potrivit unor date din 2017, comunitatea LinkedIn ajunsese la peste 500 de milioane de utilizatori. In prezent, LinkedIn este "vanat" si pentru ofertele de joburi postate acolo de recrutori. Anul trecut, pe LinkedIn erau in jur de 10 milioane de joburi disponibile din toate industriile.

Data viitoare cand iti vei cauta un loc de munca, pe langa clasicele platforme de recrutare, ia in calcul si ofertele de pe LinkedIn. Daca te intrebi cum sa folosesti LinkedIn pentru a-ti gasi un job, tine cont de cateva recomandari facute de expertii in cariera.

1. Ai nevoie de o recomandare de la cineva care lucreaza la compania pentru care vrei sa lucrezi

O recomandare obtinuta de la o persoana care lucreaza deja la compania la care vrei sa aplici iti va creste enorm sansele de a obtine jobul disponibil.

"Peste jumatate dintre recrutori spun ca recomandarile pe care le primesc le garanteaza, cel putin la prima vedere, ca au in fata candidatul potrivit. Asadar, sansele sa fii cautat de recrutor cresc considerabil atunci cand ai o recomandare", a declarat Blair Decembrele, expert in cariera.

Pentru a face intregul proces mult mai usor, LinkedIn a lansat recent o aplicatie care le permite utilizatorilor sa ceara o recomandare direct din platforma.

2. Completeaza-ti tot profilul pentru ca recrutorii sa stie ce cauti

Asigura-te ca profilul tau de LinkedIn este actualizat mereu. Nu vei putea niciodata sa convingi un angajator de calitatile tale daca nu il lasi sa te cunoasca. Acorda mare atentie rubricii "interese profesionale". Te va ajuta sa atragi atentia angajatorilor care folosesc LinkedIn ca sa recruteze.

3. Scrie un mesaj personalizat

"Daca ai reusit sa-l adaugi in reteaua ta de pe LinkedIn pe posibilul tau angajator, niciodata nu ii trimite un mesaj predefinit. Intotdeaua scrie un mesaj personalizat", este recomandarea facuta de Loribeth Pierson, consultant in cariera.

"Un mesaj personalizat te va scoate din multime si iti va creste nesperat de mult sansele de a fi luat in seama de angajator", a adaugat aceasta. Mesajul trebuie sa fie scurt si concis si sa atraga rapid atentia.

4. Cum procedezi daca nu ai nicio conexiune cu cineva din interiorul companiei

Daca nu gasesti pe cineva din interior care sa iti scrie o recomandare, nu iti pierde speranta. Exista o solutie!

"Daca iti doresti foarte tare jobul, trebuie sa gasesti o modalitate de a cunoaste pe cineva din interior. Cauta cunostinte comune care te pot duce cat mai aproape de angajator sau pe cineva care lucreaza deja acolo. Scrie-le un mesaj cu care sa atragi atentia", spune Blair Decembrele.

5. Cum iti faci un profil de LinkedIn daca nu lucrezi

Chiar daca nu ai un job, vei avea mai multe sanse sa fii gasit de un recrutor, daca iti completezi rubrica "jobul actual" de pe LinkedIn cu informatii despre ce fel de job cauti, sustin expertii in cariera.

Evita sa scrii ca esti in "cautarea de oportunitati". Este o formulare nefericita care te va face sa pari disperat.

6. "Abilitatile", mai importante decat "experienta"

Nu neglija rubrica dedicata "abilitatilor". S-ar putea sa te ajute mai mult decat cea dedicata "experientei profesionale".

"Studiile realizate de LinkedIn au demonstrat ca aproape 89% dintre specialistii in recrutare sustin ca abilitatile unui candidat sunt mult mai importante decat experienta profesionala", a mai spus Blair Decembrele.

7. Fii activ pe LinkedIn

Ca in orice retea de socializare, prezenta ta activa pe LinkedIn este estentiala. Doar asa vei putea culege roadele. "LinkedIn este locul perfect in care sa iti gasesti un loc de munca. Insa nu poti sta pasiv si sa te uiti de pe margine", sustine Loribeth Pierson.

Trebuie sa fii activ in fiecare zi pe LinkedIn, daca vrei sa ai sanse sa fii recrutat. Citeste articolele publicate in retea, lasa comentarii, pune intrebari. Iti ia doar cateva minute, insa vor fi exact minutele care vor face diferenta.