Cum influențează sportul productivitatea la locul de muncă

  • 9 iun. 2017, 13:45
  • 1 363

Legătura dintre sport și randamentul de la locul de muncă este una strânsă. Prin sport, oamenii obțin o stare de confort care le crește productivitatea în activitatea profesională. Prin natura sa şi prin miza pe care o reprezintă, sportul trebuie să dezvolte o strategie globală, coerentă şi finalizată printr-un raport al diferitelor scopuri, precum şi prin produse care-l pot promova şi aceasta într-o manieră specifică, pentru a-şi păstra autonomia.

Sportul stimulează hormonii fericirii

Activitatea fizică susţinută eliberează în corp aşa-numiţii hormoni ai fericirii, care trimit semnale dinspre creier către corp, “ordonându-i” să se simtă fericit. Endorfinele sunt eliberate în sânge când corpul experimentează durere, stres sau frică. Acestea acţionează ca morfina: risipesc durerea şi tensiunea, inducând o stare de relaxare. Cum poate sportul să stimuleze producţia de endorfine? După 30 de minute de activitate fizică, corpul începe să resimtă durere și, prin urmare, endorfinele sunt create pentru a înlocui disconfortul fizic cu o stare de bine.

Serotonina e produsă de creier prin procese interne complexe, dar producția ei poate fi declanșată și de factori externi, printre care și sportul. Serotonina reglează starea de spirit, contracțiile musculare, somnul și apetitul. Când nivelul ei scade, apare starea de deprimare, anxietate și apar problemele cu somnul și pofta de mâncare. Mersul pe jos, alergatul, înotul și ciclismul sunt cele mai eficiente activități sportive în a crește nivelul de serotonină.

Dopamina este responsabilă pentru declanșarea stărilor de exuberanță pe care le experimentăm și contribuie la reglarea stării de spirit, somnului și atenției. Nivelul de dopamină are tendința să crească atunci când mușchii sunt în mișcare, fiind stimulat în special de plăcerea de a atinge un scop. 

Sportul stimulează formarea de neuroni noi

Oamenii de știință au descoperit că sportul e unul dintre puținele moduri prin care se pot forma neuroni noi. Astfel, se pare că activitatea fizică stimulează producţia de FNDC5, o proteină eliberată în sânge atunci când corpul se mişcă şi transpiră. În timp, această proteină duce la formarea unei alte proteine din creier, BDNF, care stimulează naşterea şi dezvoltarea neuronilor noi, protejând în acelaşi timp celulele deja existente în creier. De asemenea, sportul produce o mai bună irigare a creierului, ceea ce înseamnă că celulele cerebrale primesc mai mult oxigen atunci când corpul e în mişcare. Astfel se explică de ce neuronii trăiesc mai mult şi se pot divide mai repede în creierul persoanelor active, în comparaţie cu cele sedentare.

Sportul eliberează mintea de stres şi gânduri negative

Sportul ajută la deconectarea de grijile cotidiene, iar nivelul de concentrare e mai mare.  Mintea este ocupată cu număratul exerciţiilor, cu respiraţia corectă, cu executarea mişcărilor potrivite, prin urmare creierul ia pauză de la a găsi răspuns la grijile şi problemele tale. În plus, eliberând hormonii fericirii mai sus-menţionaţi, sportul te ajută să vezi partea frumoasă a vieţii. Când eşti stresat, ai impresia că numai lucruri negative ţi se întâmplă, ţi se pare că nu faci nimic bine şi nimeni nu te apreciază. Făcând sport, poţi rupe acest cerc vicios al gândurilor negative. Se va instala o stare de fericire și de energie, iar abordarea problemelor se vor face dintr-o perspectivă.

Sportul menţine sănătatea psihică

Sistemul nervos simpatic şi cel parasimpatic trebuie să fie în echilibru pentru ca starea psihică să fie una bună. Sistemul nervos simpatic e responsabil pentru reacţiile de tip “luptă sau fugi”, atunci când e în pericol ori ameninţat, organismul reacţionează eliberând adrenalină şi cortizol, care accelerează bătăile inimii şi îi dau corpului puterea de a se proteja şi a reacţiona la stres şi pericol. Dacă sistemul nervos simpatic e hiperactiv, corpul se află într-o continuă stare de tensiune. Sistemul nervos parasimpatic face exact opusul: provoacă o stare de relaxare şi calmează în situaţii de pericol şi stres. Iar un echilibru bun între aceste două sisteme poate fi atins prin activitate fizică regulată.

Iată 5 moduri în care sportul te ajută să ai o carieră de succes:

1. Devii mai încrezător

O parte importantă a sportului este să faci progrese, iar persoanele care fac sport în mod regulat sunt mai critice cu ele însăși, își evaluează nevoile și știu ce trebuie să schimbe pentru a-și atinge scopul. Acest lucru poate fi foarte folositor în afaceri, pentru că vei avea succes doar dacă încerci mereu să devii mai bun în ce faci.

2. Îți îndeplinești obiectivele

Sportul poate fi asociat și cu dedicarea de a atinge obiectivele, acesta fiind un element foarte important în ce privește viața profesională. Prin sport, vei învăța cum să îți setezi obiective realiste și ce să faci pentru a le îndeplini, fie că lucrezi singur sau în echipă.

3. Gestionezi mai bine stresul

Studiile arată că persoanele care fac sport în mod regulat gestionează mai bine nivelul de stres din viața de zi cu zi sau de la birou.

4. Pune lucrurile în perspectivă

Sportul te poate ajuta să te distanțezi de intensitatea unei zile de muncă, să te deconectezi. Astfel, vei gândi mai limpede și vei lua deciziile potrivite la birou.

5. Îi vei motiva pe alții

Dacă lucrezi în echipă, vei reuși să îi motivezi și pe ceilalți, pentru a obține un rezultat final mai bun.